Verzoek bij rechtbank om bomen te beschermen

© PhotoNews

Aan het Brusselse justitiepaleis vond vrijdagmiddag een kleine actie 'Recht voor de boom' plaats. In naam van 82 beschermde bomen dienden burgers een verzoekschrift in bij de rechtbank. In het verzoekschrift vragen de bomen - zijzelf zijn de eisers - dat ze een soort rechtspersoonlijkheid worden en bepaalde rechten krijgen.

De bomen konden er zelf niet bij zijn - ze staan te stevig geworteld, klinkt het - maar in hun plaats traden leden van 'Aardewerk' op, een groep mensen die samenkomen om na te denken over milieu en politiek. "Die 82 bomen zijn nu al beschermd", zo legt woordvoerder Dirk De Schutter uit. "Ze behoren tot het erfgoed, maar die bescherming volstaat niet. Wij laten nu die bomen als rechtspersonen optreden, we willen een stap verder gaan."

Die stap is dus het verzoekschrift dat ingediend werd bij de Franstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel. Die rechtbank buigt zich over de klimaatzaak, de rechtszaak die de vzw Klimaatzaak heeft aangespannen tegen het klimaatbeleid van de Belgische overheden.

Een dertigtal burgers kwam daar vrijdagmiddag voor naar het Brusselse justitiepaleis. Ze hadden foto's mee van de bomen en op de achterkant slogans, zoals "wij zijn voedsel", "ik ben boos, heel boos, krachtig en boos!", "ik produceer zuurstof zodat jullie kunnen ademen", "wij lijden onder de verandering van het klimaat!".

'Niet absurd'

Eén van de advocaten die het verzoekschrift bij de griffie van de rechtbank indiende, Gwijde Vermeire, vindt het "niet absurd". Hij is enigszins optimistisch: "Er is toch een redelijke kans dat de rechtbank dit ontvankelijk zal verklaren. Het zal natuurlijk enige creativiteit vergen, want bomen zijn, net als dieren, vandaag geen rechtspersonen, maar het wringt toch dat bomen geen rechten hebben, tenzij een mens ervoor opkomt. Onze zaak is absoluut verdedigbaar."

De actievoerders van 'Recht voor de boom' vonden inspiratie in Frankrijk. Daar werd vorige maand in de Assemblée Nationale de Verklaring van de Rechten van de Boom afgekondigd. Die tekst heeft geen juridische consequenties, is louter symbolisch, maar wil wel waarschuwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?