Op de Eugène Demolderlaan in Schaarbeek zijn gemeentewerkers donderdag begonnen met het omleggen van 134 platanen. Die beeldbepalende bomen moeten verdwijnen voor de heraanleg van de volledige straat. Burgers verzetten zich tegen de bomenkap, maar hun protest viel in dovemansoren.

De gemeente Schaarbeek deelde vorige week een pamflet uit aan de bewoners van de Eugène Demolderlaan om de bomenkap aan te kondigen. Dat bericht verhit sindsdien de gemoederen van de Schaarbekenaren.

Het omleggen van de 25 jaar oude platanen kadert in de plannen om de Eugène Demolderlaan helemaal opnieuw aan te leggen. De stoep en het wegdek zullen worden vernieuwd en er komen fietspaden. De straat krijgt ook 'Berlijnse kussens' (een soort verkeersdrempel) ter hoogte van de Dahliastraat.

89 lindebomen in de plaats

Schepen van Openbare Werken Vincent Vanhalewyn (Ecolo) heeft begrip voor de emotionele reactie van de bewoners. "Maar de levensduur van de bomen is beperkt door de komst van de vernietigende platanennetwants. Ook zijn de wortels van de platanen beschadigd door de vele werken van de voorbije jaren."

De 134 platanen in de Demolderlaan zullen worden vervangen door 89 lindebomen. "Die nemen meer CO2 op, ondanks een daling van het aantal bomen. Lindebomen zijn lokale drachtplanten. Dat is beter voor de bijen en dus de biodiversiteit", verdedigt Vanhalewyn de keuze. Ook de onderhoudskosten van de platanen zouden te hoog zijn.

'Esthetische meerwaarde'

"We zijn ervan overtuigd dat de herinrichting een ecologische, esthetische en patrimoniale meerwaarde zullen betekenen voor de Eugène Demolderlaan", besluit de eerste schepen.

De buurtbewoners lanceerden een petitie tegen de bomenkap, maar die bleek dus tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Stedenbouw , Eugene Demolderlaan , platanen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni