58 bomen gesneuveld door noodweer

© FDR

De rukwinden tot 90 km/u van de voorbije week hebben Brussel niet gespaard. "Dit hebben we in de laatste vijftien jaar niet meer meegemaakt", zegt Leefmilieu Brussel. Intussen blijven het Woluwepark, het Wilderbos en het Goede Herderpark nog minstens één dag gesloten.

Parken die dichter bebost zijn lopen het grootste risico op omvallende bomen. Zo vielen er 18 om in het Woluwepark dat 17.000 bomen telt, en 15 in het Wilderbos.

“Het is nog altijd wachten op de cijfers van dit weekend, maar we weten zeker dat nog minstens nog drie bomen zijn omgevallen,” vertelt Pauline Lorbat, woordvoerster van Leefmilieu Brussel. “Niet alleen het aantal bomen dat omwaaide is ongewoon. Het gebeurt ook zelden dat er zoveel bomen tussen de 15 en de 25 meter omwaaien."

“Dat er zoveel bomen omvallen valt eerst en vooral te wijten aan de hevige regenbuien die de storm met zich meebrengt. Hierdoor zijn de gronden heel nat en bieden ze minder ondersteuning,” vertelt Serge Kempeneers van Leefmilieu Brussel nog. “De bijzonder hevige rukwinden zorgden voor de rest. De omgevallen bomen hadden zeer grote kruinen, wat hetzelfde effect heeft als wind in een vlag.”

De meeste parken zijn alweer open met een paar – bovengenoemde - uitzonderingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?