Rukwinden teisteren Brussel: trams onderbroken en daken vliegen weg

Door de felle rukwinden zijn heel wat tram- en metrolijnen onderbroken. In heel Brussel vallen bomen om en vliegen dakpannen weg. Ook delen van het dak van winkelcentrum Docks Bruxsel belandden op straat door de felle wind. Het noodnummer 1722 is geactiveerd.

"Door het slecht weer en de felle rukwinden ondervinden we heel wat problemen", zegt MIVB-woordvoerster Françoise Ledune aan BRUZZ. "Vooral op onze tramlijnen, door takken en bomen die op de tramsporen zijn gevallen."

Zo zijn tramlijnen 3, 7, 44, 81 en 82 momenteel onderbroken. Ook buslijnen 29 en 66 rijden niet tussen De Brouckère en het Centraal Station. "Daar is een interventie aan de gang van de brandweer, wegens dakpannen die naar beneden dreigen te vallen", aldus de MIVB-woordvoerster.

Daarnaast is nu ook metrostation Beekkant gesloten. Metrolijnen 1, 2, 5 en 6 stoppen er niet. "Dit is natuurlijk de stand van zaken, maar het kan nog veranderen", klinkt het nog.

Parasol verwondt voorbijganger

Ook elders in Brussel houdt het onweer lelijk huis. "We ontvangen nog volop oproepen", zegt woordvoerder van de brandweer Walter Derieuw. "Tientallen staan nog op de wachtlijst." Het gaat vooral om omgevallen bomen en dakpannen die wegvliegen. "Tot nu toe raakte één persoon lichtgewond door een wegvliegende parasol", aldus Derieuw.

Om 15.30 uur heeft de brandweer meer dan veertig oproepen behandeld, zo'n 120 oproepen staan nog op een wachtlijst en ongeveer 25 oproepen werden op dat moment behandeld. Delen van het dak van winkelcentrum Docks werden weggewaaid.

Agenten van Net Brussel zijn ter plaatse om de brokstukken op te ruimen. De Brusselse politie meldt dat de situatie daar intussen is afgehandeld. De Werkhuizenkaai en de Van Praetbrug zijn terug open voor het verkeer.

Op deze beelden is ook te zien hoe delen van het dak van winkelcentrum Docks wegwaaien.

Het KMI waarschuwt voor rukwinden tot honderd kilometer per uur. Alle parken blijven gesloten en ook het Ter Kamerenbos is dicht voor het verkeer. Het nummer voor niet-dringende brandweerinterventies 1722 is geactiveerd.

Ook voor de wedstrijd tussen RSC Anderlecht en KV Kortrijk worden er maatregelen genomen. Aangezien het Astridpark gesloten is door het stormweer, wordt ingang 6 van het stadion afgesloten. De supporters met een ticket voor ingang 6 kunnen uitzonderlijk het stadion betreden via ingang 5.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?