Vlaams geluidsplan krijgt 'nul op tien'

© Brussels Airport
| Buurtbewoners van de luchthaven protesteren tegen het nieuwe Vlaamse geluidsplan.

Het nieuwe Vlaamse plan om geluidsoverlast rond Brussels Airport terug te dringen kan op weinig begrip rekenen. "Er staat geen enkele nieuwe ingreep in," klinkt het bij actiecomités en buurtbewoners.

De Vlaamse regering wil de impact van de luchthaven op haar omgeving verminderen. Daarvoor stelde ze een geluidsplan op. Maar dat plan kan op weinig begrip rekenen. Wel integendeel, het regent klachten tegen het plan.

"Dit is een copy-paste van vijf jaar geleden, er staat geen enkele nieuwe ingreep in. De regering kan beter herbeginnen," zegt Kurt Ryon (N-VA) in de krant De Standaard. Hij is burgemeester van Steenokkerzeel, een gemeente die naast de luchthaven ligt.

Vlaanderen wil de ruimtelijke ordening rond de luchthaven anders beheren, isolatiepremies onderzoeken en voorschriften voor isolatie opstellen. "We vrezen dat de burgers zelf zullen moeten opdraaien voor de kosten," zegt Ryon nog.

Protestbewegingen en burgerverenigingen zien eerder heil in een betere spreiding van de vluchten. Maar dat is een Federale materie, geen Vlaamse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?