© VUB

VUB ontwikkelt nieuwe generatie batterijen voor e-cars

© Belga
09/10/2019

Het Battery Innovation Centre (BIC) van de onderzoeksgroep MOBI van de Vrije Universiteit Brussel kan vanaf begin 2020 beroep doen op een ultramoderne dry room voor de productie van nieuwe batterij-technologieën. De investering moet MOBI ertoe in staat stellen om de capaciteit van batterijen voor elektrische auto's stevig te verhogen.

De dry room is een onmisbare factor om de volgende generatie batterijen te ontwikkelen uit innovatieve materialen. In deze "droge ruimte" kan de luchtvochtigheid en de temperatuur nauwkeurig geregeld worden. Deze twee parameters zijn belangrijk voor de veiligheid en de kwaliteit van de geproduceerde batterij.

De dry room kan een dauwpunt van -45°C aan terwijl twee personen erin aan het werken zijn. Daarnaast wordt de ruimte uitgerust met ultramoderne apparaten zoals een "ball mil", een "blade coater" en een "hot calendaring machine".

"Met het installeren van de dry room en onze expertise zal het mogelijk zijn verdere ontwikkelingen binnen de batterijtechnologie te realiseren", zegt professor Joeri Van Mierlo, hoofd van MOBI.
Het streefdoel is om de batterijcapaciteit stevig te verhogen, zodat de autonomie van elektrische wagens wordt uitgebreid tot zelfs 800 kilometer. Daarnaast moet de innovatie er ook voor zorgen dat de batterijkosten dalen en elektrische wagens goedkoper worden.

De dry room komt op de campus Etterbeek van de VUB en is in volle opbouw. Begin 2020 is ze volledig operationeel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Milieu, Mobiliteit, VUB, Battery Innovation Centre

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie