De vzw Chant des Cailles wil onder meer een grotere schapenstal bouwen, een polyvalente zaal en schuren voor de tractor en hooi.

Wijkcomité Bosvoorde kant zich tegen uitbreidingsplannen schapenboerderij

© BRUZZ
06/02/2021

De stadsboerderij Chant des Cailles heeft een milieuvergunning aangevraagd om uit te breiden naar 155 schapen. Meerdere buurtbewoners zijn daar niet mee opgezet. Ze vrezen overlast en spreken van van belangenvermenging.

Dat schrijft de Franstalige nieuwszender BX1. De vzw Chant des Cailles heeft vorige week een aanvraag ingediend om een bouw- en milieuvergunning te krijgen voor hun uitbreidingsplannen. De boerderij wil onder meer de schapenstal vergroten, een afdak voor een tractor bouwen, nog een afdak voor hooi installeren en een polyvalente zaal bouwen. Buurtbewoners kunnen nog tot 8 februari hun mening delen over die plannen in het openbaar onderzoek.

Volgens BX1 hebben al heel wat buurtbewoners een negatief advies uitgebracht. De verwachte mest en het in- en uitgaand verkeer zien ze niet zitten. “Wij dachten dat we een ecologisch en educatief project hadden, maar uiteindelijk eindigen we bij een boerderij die ook winst wil maken door schapenvlees, hun wol en melk in verschillende vormen te verkopen", zegt Cécile Robyns van het wijkcomité aan BX1. Ze vreest grond- en watervervuiling door de mest.

“Als wij de normen bekijken, mag je tien schapen tellen per hectare weiland”, zegt Robyns. Het veld dat de boerderij naast het Sint-Annaklooster wil gebruiken, is 1,7 hectare groot. “Je zou daar dus maar 17 schapen mogen zetten." De stadsboederij wil op dat stuk weiland een 40-tal schapen laten staan om te kunnen melken bij het klooster.

Belangenconflict

Het Sint-Annaklooster is bovendien geklasseerd als Brussels erfgoed. Volgens de buurtbewoners heeft de stadsboerderij er al eerder een kaasmakerij gebouwd zonder vergunning. “In hun nieuwe aanvraag misleiden ze de gewestelijke administratie en de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen”, zegt Cécile Robyns van het wijkcomité. "Ze doen alsof ze wel een bouwvergunning hadden voor die kaasmakerij, maar ze kregen enkel een vergunning voor de schapenstal. Eigenlijk moeten ze een aanvraag indienen om de grondbestemming te wijzigen, willen ze echt in orde te zijn.”

Staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels) liet aan BX1 weten dat hij een rapport heeft opgevraagd om de situatie beter te kennen. Het overlegcomité vindt plaats op 23 februari. Daarbij zal ook de gemeente watermaal-Bosvoorde een eigen advies mogen geven. Volgens de buurtbewoners is daar sprake van belangenvermenging. De schepenen van Leefmilieu en van Erfgoed in Bosvoorde waren in het verleden allebei lid van de vzw Chant des Cailles. Het wijkcomité vraagt daarom om het dossier te herroepen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni