Zenne ziet het licht in Haren

© Belga
05/10/2021
Updated: 05/10/2021 17.29u

Na lange tijd verstopt te zijn geweest heeft een deel van de rivier de Zenne dinsdag opnieuw het licht gezien in Brussel, op een terrein ter hoogte van de Vilvoordselaan 320 in Haren. Dankzij een samenwerking tussen Leefmilieu Brussel en de Haven van Brussel neemt Comet, een bedrijf actief in de circulaire economie, op datzelfde terrein ook nieuwe kademuren in gebruik.

De Zenne stroomt over een lengte van 200 meter opnieuw in openlucht. De openlegging moet bijdragen aan een betere waterkwaliteit en een grotere biodiversiteit. Dankzij de aanleg van nieuwe oevers kan de plaatselijke fauna zich verder uitbreiden.

"Dat blauwe en groene netwerk in een sterk geïndustrialiseerd gebied zorgt voor een versterking van de ecologische corridors. De terugkeer van de biodiversiteit draagt bij tot de verwezenlijking van de Europese milieudoelstellingen," stelt Benjamin Thiébaux van de dienst Hydrografisch Netwerk van Leefmilieu Brussel. Eerder kreeg de Zenne ook al haar natuurlijke oevers terug in Anderlecht.

Nieuwe kademuren

Naast het aspect natuur is er ook een economisch aspect. Langs het kanaal werd 225 meter aan nieuwe kademuren aangelegd. Het circulaire bedrijf Comet zal die gebruiken om minimum 80.000 ton goederen per jaar via de waterweg te vervoeren, wat neerkomt op 7.500 verplaatsingen met vrachtwagens minder en een besparing van 1.200 ton CO2.

"Deze ontwikkeling, na voorafgaand overleg met de onderneming die het terrein zal bezetten, toont aan dat steeds meer actoren vandaag wensen bij te dragen aan een economische ontwikkeling die zich bewust is van de klimaatuitdagingen en de noodzaak om de natuur te versterken," zegt Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo).

Op de onderstaande video van Leefmilieu Brussel is te zien hoe de werken voor de openlegging verliepen.

Timelapse

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni