1.000 pv’s voor fietsers en steppers in autoluwe zones

stepfietsflik_2.jpg
© BRUZZ
| Agent klist stepper in de voetgangerszone.
© BRUZZ
| Agent klist stepper in de voetgangerszone.

De fietsbrigade van de zone Brussel Hoofdstad Elsene schreef vorig jaar maar liefst 87.000 boetes uit, een record. Liefst 22.000 van die boetes waren voor het verkeerd gebruik van leveringszones. De Brusselse fietsflikken focusten ook voor het eerst op snelheidsduivels die de autoluwe zones onveilig maken op de fiets of de step. Dat leverde precies 1.003 boetes op.

De Brusselse fietsbrigade heeft er opnieuw een erg actief jaar op zitten. De circa 50 fietsagenten schreven in 2021 welgeteld 87.757 boetes uit. Dat is een absoluut record en ruim 13.000 meer dan vorig jaar.

“In 2020 waren het er door corona en de lockdowns wat minder, maar ondertussen is het gewone leven opnieuw op gang gekomen in het verkeer,” zegt hoofdinspecteur David Stevens van de fietsbrigade. “Het is ook niet de bedoeling om records te vestigen, maar wel om de leefbaarheid te verhogen. En dat lijkt te lukken.”

David Stevens, chef van de fietsbrigade van de politie in Brussel-centrum

Een aanzienlijk deel van de boetes was met 22.000 boetes voor het foute gebruik van leveringszones. “Dat is een fenomeen waar we totnogtoe weinig tijd voor hadden,” aldus Stevens. “Maar doordat we minder inbreuken op fietspaden zagen – 48 procent minder dan het jaar ervoor – hadden we in 2021 meer tijd voor die zones.”

De fietsbrigade maakte er in 2021 ook voor het eerst een punt van om racende fietsers en steppers in autoluwe zones te bekeuren. Dat fenomeen is met name een probleem op de autovrije Anspachlaan. Het resulteerde in 1.003 boetes, vooral voor onaangepaste snelheid en het in gevaar brengen van andere weggebruikers.

Een fenomeen dat in de lift zit, is het parkeren op trottoirs. De Brusselse fietsflikken haalden 10.088 keer hun bonnenboek boven voor die praktijk. Dat is 30 procent vaker dan in 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?