1711 fietsenkanaal- 2

| 1711 fietsenkanaal- 2

107 ongevallen met kinderen op weg naar school in 2020 in Brussel

KVDP
© BRUZZ
30/08/2021

Vorig jaar zijn er in heel het land op elke schooldag gemiddeld twaalf ongevallen gebeurd met kinderen op weg van of naar school. In Brussel gaat het om 107 ongevallen in 2020. Dat zijn opvallende cijfers, want scholen zijn dat jaar deels dicht geweest.

Dat meldt het instituut voor verkeersveiligheid Vias, dat voor het begin van het nieuwe schooljaar oproept to waakzaamheid in schoolomgevingen. Vias vraagt autobestuurders om minstens een meter afstand te houden tot fietsers bij het inhalen binnen de bebouwde kom. "Ook het respecteren van de snelheidsregimes is essentieel", klinkt het. "Dertig kilometer per uur is er niet om je als automobilist te pesten."

Extra waakzaamheid is nodig, want in 2020 zijn er in heel het land op elke schooldag gemiddeld twaalf ongevallen gebeurd met kinderen die op weg waren naar school of terug naar huis gingen. Dat zijn er gemiddeld per schooldag ongeveer evenveel als de jaren voordien, alhoewel kinderen in 2020 minder naar school zijn gegaan omdat de scholen deels dicht waren.

107 ongevallen in Brussel

In Brussel zijn er 107 ongevallen gebeurd in 2020, in Vlaanderen gaat het om 1.096 kinderen. In Brussel waren 61 slachtoffers voetganger, in 17 gevallen ging het om fietsers. In Vlaanderen raakten 610 fietsers betrokken bij een ongeval.

"Het risico op een ongeval stijgt voor jongens met 67 procent tussen de leeftijd van tien en elf jaar", zo heeft Vias berekend. "Bij de meisjes zien we die evolutie een jaar later. Daar stijgt het risico op een ongeval met 71 procent tussen de leeftijd van elf naar twaalf jaar." Rond de leeftijd van zestien jaar stijgt het risico op ongevallen opnieuw, aldus Vias. "Jongeren beginnen zich vaak met andere vervoersmiddelen te verplaatsen, onder andere met de bromfiets. Jongeren nemen door de puberteit op die leeftijd vaker risicovol gedrag aan, ook ten opzichte van andere weggebruikers."

Vias benadrukt dat het belangrijk is om kinderen zelfstandig naar school te laten gaan en geeft enkele tips mee. Zo kunnen ouders op voorhand het veiligste traject uitstippelen en samen oefenen.

Campagne Brussel Mobiliteit

Ook Brussel Mobiliteit vraagt aandacht voor verkeersveiligheid op het traject naar school. Volgens Brussel Mobiliteit zijn er tussen 2017 en 2019 220 kinderen en jongeren betrokken geraakt bij een ongeval op weg naar school. Slechts vijf procent van die ongevallen gebeurde in de directe schoolomgeving.

Net als elk jaar lanceert Brussel Mobiliteit, samen met de Brusselse politiezones, de sensibiliseringscampagne Actie Boekentas. Via de website die vorig jaar gelanceerd werd krijgen kinderen, ouders en leerkracht tips voor een veiliger traject naar school. Nieuw dit jaar is dat de campagne zich ook richt tot middelbare scholen.

"Scholen spelen een belangrijke rol om kinderen en jongeren op te voeden tot verantwoordelijke weggebruikers", aldus Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). "Door de schoolomgeving veiliger te maken en door veiligheidsadvies te geven aan leerlingen en hun ouders, ontstaat een positief sneeuwbaleffect: meer ouders laten hun kinderen met een gerust hart te voet of met de fiets gaan."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni