| De automobilist zag het jongetje pas laat omdat er naast het zebrapad auto's fout staan geparkeerd.

1083/0: ‘Aanrijding met kind op zebrapad laat noodzaak heraanleg De Brouckèrelaan zien’

Jasmijn Post
© BRUZZ
22/08/2022
Updated: 22/08/2022 11.12u

Een jongetje van nog geen vijf kwam er met de schrik vanaf toen hij afgelopen weekend werd aangereden door een automobilist op het zebrapad. Volgens burgercollectief 1083/0 zijn de zebrapaden een groot pijnpunt op de Louis De Brouckèrelaan. De gemeente Ganshoren wil de laan wel heraanleggen, maar moet eerst de financiering rondkrijgen.

Een lid van 1083/0, het burgercollectief van Ganshoren dat streeft naar minder verkeersongevallen, was getuige van de aanrijding met een kind. De jongen kwam er met de schrik vanaf. Het jongetje kwam uit de Carrefour-supermarkt met zijn moeder, trok het zebrapad al op terwijl zij nog aan het bellen was. De automobilist had vooral ook voor een zijstraat en zag het kind pas toen hij halverwege op het zebrapad was omdat er veel auto’s fout geparkeerd stonden naast het zebrapad.

De Louis De Brouckèrelaan wordt regelmatig gebruikt voor sluipverkeer. Automobilisten gebruiken de laan om door te steken tussen de Keizer Karellaan en de Tentoonstellingslaan. Tegelijkertijd zijn er verschillende zijwegen met voorrang van rechts en zebrapaden waar automobilisten geen ruimte laten als ze er parkeren. De combinatie van die zaken zorgt volgens Simon Steverlinck van het collectief 1083/0 voor gevaarlijke situaties.

Twee jaar geleden werd er ook een klein meisje omvergereden, zo herinneren de leden van het oudercollectief van de nabijgelegen Lutgardisschool. In een brief aan de burgemeester leggen ze de gevaarlijke situatie nog eens uit: "Automobilisten die van het Eeuwfeestplein komen, letten in de eerste plaats op de auto's die uit de Henri Meuwisstraat komen. Zij letten dus niet op het zebrapad dat na dit kruispunt komt."

Het zebrapad waar het ongeval plaatsvond, is een zebrapad dat zeer druk wordt gebruikt door een groot aantal ouders en kinderen die naar school gaan. Het oudercollectief waarschuwt dat er levens verloren zullen gaan als er niets aan de gevaarlijke situatie verandert. Hun suggestie: "Keer de richting van de Henri Meuwisstraat om of sluit deze straat af vanaf de Onderrichtsstraat en maak hem autovrij."

whatsapp_image_2022-08-22_at_9.38.07_am.jpeg

| Zijwegen in combinatie met fout geparkeerde auto's rond de zebrapaden zorgen voor een onoverzichtelijke verkeerssituatie in de Louis De Brouckèrelaan.

'Structurele verandering nodig'

"Er zijn regelmatig ongelukken op deze baan," vat Steverlinck samen. "Er moet structureel iets aan gedaan worden. Er waren plannen om de hele baan opnieuw aan te leggen. Een eerder dossier dat is ingediend, was slordig gemaakt. Het nieuwe voorstel is te laat ingediend, waardoor de subsidies zijn verloren gegaan."

Schepen van Mobiliteit Magali Cornelissen (MR) bevestigt dat de kans om subsidies voor de heraanleg voorlopig is verkeken. De eerste aanvraag kreeg een negatief advies. Volgens het collectief 1083/0 volgde plannen voor de heraanleg onvoldoende de filosofie van Good Move en ook het Gewest vond het voorstel onvoldoende. Voor een tweede aanvraag is het voorlopig te laat. "Het ging om een driejaarlijkse subsidie en de gemeente kan het absoluut niet zelf financieren," betreurt Cornelissen.

Wel bestaat er vanuit de gemeente nog altijd de wens om de straat opnieuw aan te leggen. Hierbij zal ook aandacht gaan naar het beter isoleren van de zebrapaden om er veilige oversteekplaatsen van te maken. "We wachten op de analyses van de gemeentelijke mobiliteitsplannen in het kader van Good Move en kijken daarna of het Gewest kan helpen de aanpassingen te financieren," zegt Cornelissen nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni