14de Cyclonudista: 'Naaktheid toont hoe fragiel fietsers zijn'

© SN
| De naaktfietsers pauzeren voor een drankje aan het Poelaertplein.

Zaterdagmiddag doorkruist de Cyclonudista voor de 14de keer de Brusselse heuvels. Voor de deelnemers een kans om fietsers én naturisten in de kijker te zetten.

Het parcours van de Cyclonudista loopt deze keer iets anders, niet meer langs Flagey. Afgelopen week was daar nog onenigheid over, maar de naaktfietsers laten hun enthousiasme niet temperen, deze 14de editie.

Na een tocht van ongeveer twee uur door Brussel, is het tijd voor een pauze aan het Poelaertplein, tot jolijt van de aanwezige pop-upbarbezoekers.

Fragiel

Jean-Michel D’Herde komt helemaal uit het Franse Straatsburg om deel te nemen aan deze editie. “Het is al de zesde keer voor mij. Vroeger nam ik ook deel aan de fietsbetogingen van de ‘Masse Critique’,” zegt de uitgeweken Belg.

“Zo’n naakte fietstocht heeft twee redenen. In de eerste plaats genereer je zo natuurlijk gemakkelijk media-aandacht. Maar daarnaast toont onze naaktheid ook hoe fragiel je als fietser eigenlijk bent tussen al het autogeweld."

20180616 cyclonudista magritte
© SN

Villo-fietsen

De als Magritteschilderij vermomde Nathalie is een van de weinige vrouwelijke naaktfietsers. “Het zijn vooral mannen die deelnemen, ja. Als vrouw naakt in de publieke ruimte verschijnen, is niet evident. Je wordt al gauw gesexualiseerd, terwijl dat totaal niet de bedoeling is.”

Heel wat deelnemers blijken geen fiets te bezitten en doen noodgedwongen een beroep op een Villo-deelfiets of zelfs een Bluebike. Sommigen bedekken het zadel, maar niet iedereen.

Of dat wel hygiënisch is? Verschillende cyclonudista's verzekeren: “We desinfecteren de zadels voor en na het fietsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?