300 nieuwe taxichauffeurs op komst

© ID
| Het rommelt al een tijdje in de taxisector. Toch zijn de Brusselse taxibedrijven op zoek naar 300 medewerkers.

De Belgische federatie voor taxibedrijven Febet gaat 300 chauffeurs aanwerven in Brussel en heeft daarvoor tewerkstellingsagentschap Actiris ingeschakeld. De nieuwe krachten moeten het nijpend tekort aan taxichauffeurs verhelpen.

Op dit moment rijden er in Brussel om en bij de 1.300 taxi's rond en zijn er ruim 2.000 taxichauffeurs voltijds in dienst. Maar dat blijkt onvoldoende om de permanentie te garanderen, schrijft de RTBF.

"We hebben minstens 2.600 voltijdse chauffeurs nodig. Maar het is bijzonder moeilijk om de Brusselse vacatures ingevuld te krijgen," zegt Sam Bouchal van taxifederatie Febet. Volgens Bouchal ligt dat aan de moeilijke Brusselse examens.

"De Brusselse examens om een vergunning te krijgen, zijn anders dan in Wallonië of Vlaanderen," zegt hij. "In Brussel moet je bijvoorbeeld op gesprek bij een psycholoog. En bijna geen enkele kandidaat slaagt voor die test."

Daarom schakelt de sector tewerkstellingsagentschap Actiris in. Febet is ook op zoek naar vrouwelijke chauffeurs. "De taxisector heeft een macho-imago, en dat willen we zien verdwijnen," zegt Bouchal. "We willen onze horizonten diversifiëren en komaf maken met het cliché dat een taxichauffeur altijd iemand is uit een achtergestelde wijk die geen werk vindt en dan maar taxichauffeur wordt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?