74.500 Brusselaars pendelen dagelijks naar ander gewest voor werk

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

In 2018 pendelden 74.500 Brusselaars dagelijks naar een ander gewest om te gaan werken. In 2017 waren dat er nog 77.000. De meerderheid van de uitgaande pendelaars werkt in Vlaanderen en gebruikt de auto.

In 2017 werkte een recordaantal Brusselaars in Vlaanderen. Dat jaar trokken dagelijks 51.000 Brusselaars naar Vlaanderen voor werk. Ook het totale aantal uitgaande pendelaars, Brusselaars die in een ander gewest werken, piekte dat jaar.

Vorig jaar is het aantal uitgaande pendelaars licht gedaald van 77.000 in 2017 naar 74.500 in 2018. Het aantal pendelaars dat in Vlaanderen werkt is niet gedaald, maar in 2018 werkten iets minder Brusselaars in Wallonië in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het antwoord van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) op een vraag van Brussels parlementslid Anne-Charlotte D'Ursel (MR).

7 op 10 verplaatsingen met auto

Van de Brusselse uitgaande pendelaars verplaatst ruim 70 procent zich met de auto, aldus Van den Brandt, die zich voor deze cijfers baseerde op de federale enquête woon-werkverkeer. Ongeveer een vijfde van de uitgaande pendelaars gebruikt het openbaar vervoer. "Die verhoudingen zijn de laatste jaren relatief stabiel gebleven", zei de mobiliteitsminister tijdens de commissie Mobiliteit van het Brussels Parlement.

Door gebruik te maken van gsm-signalen kon de administratie van de mobiliteitsminister beter in kaart brengen waar Brusselse pendelaars naartoe gaan. "Ongeveer 12 procent van de Brusselaars gaat naar Zaventem. We kunnen raden waarom", aldus Van den Brandt. Vijftig procent van de uitgaande pendelaars in Brussel heeft een bestemming in Vlaams-Brabant. Met twintig procent is Waals-Brabant de tweede belangrijkste provincie voor pendelende Brusselaars.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?