Aankomst nachttrein in Brussel: 'Klimaatimpact elf keer kleiner dan vliegtuigtrip'

LG
© BRUZZ
20/01/2020

De nachttrein naar Wenen is vijf minuten voor de beloofde aankomsttijd gearriveerd in Brussel-Zuid. Naar aanleiding van de aankomst van de eerste reguliere nachttrein sinds 2003, benadrukken milieuorganisaties de beperkte impact van treinvervoer op het milieu. Zo is de impact van de reis Wenen-Brussel per trein elf keer kleiner dan dezelfde reis met het vliegtuig.

Onder meer Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en TreinTrambus roepen de overheid en de Belgische spoormaatschappij NMBS op om Brussel uit te bouwen tot een belangrijke hub in het nachttreinnetwerk.

De nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB is vanochtend vijf minuten voor het aangekondigde tijdstip, aangekomen aan de eindhalte Brussel-Zuid. Voortaan kan je twee keer per week 's nachts de reis maken tussen Oostenrijk en België, via Duitsland en met in België haltes in Luik, Brussel-Noord en Brussel-Zuid.

De vijf actiegroepen, met ook nog Zomer Zonder Vliegen en Back on Track Belgium, noemen de verbinding met Brussel "een nieuwe veelbelovende stap". Ze zijn van mening dat de trein klimaatgewijs de beste oplossing is voor kortere reizen, maar dan moet de oneerlijke concurrentie tussen trein en vliegtuig wel aangepakt worden. Want "de luchtvaartsector blijft grotendeels buiten schot in de klimaatdoelstellingen en vliegen is zo goed als belastingvrij".

De groepen pleiten er nog voor Brussel uit te bouwen tot een hub in het netwerk van nachttreinen. "Er moeten nachttreinen komen vanuit Brussel naar verschillende Europese hoofdsteden." Dat is niet alleen een oproep naar de NMBS, maar ook naar de overheid. "De nieuwe beheersovereenkomst, die trouwens al zes jaar op zich laat wachten, moet een ambitieus luik bevatten over nachttreinen en internationaal reizigersvervoer", luidt het.

De nachttrein vertrekt vanavond rond 18u naar Wenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , Milieu , nachttrein , klimaat , vliegtuig , voetafdruk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni