Aantal verkeersdoden opnieuw in stijgende lijn

© PhotoNews

In Brussel is het aantal verkeersdoden van januari tot en met september 2019 opgelopen tot veertien, in vergelijking met negen slachtoffers voor dezelfde periode vorig jaar. Het aantal letselongevallen is eveneens toegenomen van 2.755 tot 2.872. Dat meldt Vias, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

Zwakke weggebruikers blijven evenwel het grootste slachtoffer in Brussel. Zo lieten dit jaar reeds zes voetgangers het leven in het verkeer en waren 745 fietsers betrokken bij letselongevallen.

Stef Willems
© Vias
| Stef Willems, woordvoerder Vias

“Als je de situatie van Brussel an sich bekijkt, dan moet je wel zeggen dat het er niet op verbeterd is", laat woordvoerder van Vias Stef Willems weten. "In het aantal letselgevallen op jaarbasis zit zelfs een licht stijgende lijn, terwijl dit naar beneden zou moeten gaan".

"Ik denk dat de regering al een aantal concrete maatregelen heeft getroffen, zoals de uitbreiding van de zone 30 en investeringen in fietsveiligheid. Toch moeten we de oorzaken zoals overdreven snelheid, gsmgebruik achter het stuur en alcohol- en drugconsumptie blijven aanpakken door sensibilisering, maar evenzeer door controle en adequate bestraffing".

De stijging van het aantal letselongevallen kan verschillende oorzaken hebben. Zo worden er enerzijds steeds meer ongevallen geregistreerd, maar anderzijds wint ook de fiets aan populariteit. Het rapport van Vias neemt te weinig parameters in beschouwing om accuraat uitspraak te kunnen doen of de situatie van fietsers in Brussel er al dan niet op is vooruitgegaan de afgelopen jaren, legt Willems uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?