Heel wat fietsers langs het kanaal in Anderlecht

Aantal weekendfietsers verdrievoudigd door coronavirus

TG
© BRUZZ
06/04/2020

De combinatie van mooi weer, weinig autoverkeer en een verlangen naar de buitenlucht tijdens de corona-opsluiting jaagt Brusselaars massaal de fiets op. Het aantal fietsers lag afgelopen zondag maar liefst drie keer hoger dan op een typische zondag.

De verschillende telpalen langs Brusselse fietspaden draaiden overuren op zondag 6 april. Er werden maar liefst 20.827 fietsers geteld. Dat blijkt uit de gegevens die bijgehouden worden op mobiliteitswebsite ManyWays. Dat is een uitzonderlijk groot aantal fietsers, want gemiddeld zijn dat er op zondagen slechts 6.677. Het gaat dus om ruim drie keer meer fietsers dan normaal.

Het hoge cijfer hangt wellicht samen met het uitzonderlijk warme weer: het was de warmste 5 april sinds het begin van de metingen. Ook de coronacrisis speelt ongetwijfeld een rol. Het openbare leven ligt zo goed als stil en de ontspanningsmogelijkheden zijn beperkt. Dat lijkt veel mensen zin te geven in een wandeling of fietstocht. Tot slot is het ook prettiger fietsen door het sterk afgenomen autoverkeer.

'Ook na corona vasthouden'

De stijging van het aantal fietsers blijft voorlopig wel beperkt tot de weekends. Sinds het begin van de strenge coronamaatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen is er op weekdagen een lichte daling van het fietsverkeer (minder dan 10.000 fietsers per dag). Dat hoeft niet te verbazen, want veel mensen werken thuis of zijn tijdelijk werkloos en verplaatsen zich dus niet naar het werk.

Brussels Minister voor Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) reageert op Twitter verheugd op de cijfers. Ze wil ervoor zorgen dat de nieuwe fietsers zich ook na de coronacrisis met de fiets blijven verplaatsen, bijvoorbeeld door nieuwe fietsinfrastructuur.

Het Brussels Gewest nam tijdens de coronacrisis al een aantal maatregelen om fietsen en wandelen te stimuleren. Zo werden de regeling van meer dan honderd kruispunten met verkeerslichten aangepast om fietsers en voetgangers sneller groen te geven. De maatregel vermijdt ook dat er groepjes mensen ontstaan aan verkeerslichten. Fietsherstellingen worden beschouwd als essentieel en de herstelplaatsen bleven daarom open.

In het Ter Kamerenbos in de Stad Brussel en het Josaphatpark in Schaarbeek werden ook straten afgesloten om voetgangers en fietsers meer ruimte te geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, fietsen, coronavirus, fietstelpaal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni