Sneller oversteken dankzij het coronavirus

telverkeerslicht.png
© tvbrussel
| De wachttijden voor voetgangers en fietsers aan de verkeerslichten worden ingekort, nu er minder verkeer is
© tvbrussel
| De wachttijden voor voetgangers en fietsers aan de verkeerslichten worden ingekort, nu er minder verkeer is

Nu er vanwege de coronarestricties veel minder verkeer is heeft Brussel Mobiliteit de afstelling van de verkeerslichten aangepast. De cycli op een honderdtal kruispunten worden ingekort om het verkeer vlotter te laten doorstromen. Daarnaast krijgen voetgangers en fietsen op een aantal plaatsen automatisch groen, zonder dat ze nog een knopje hoeven in te drukken.

Door de maatregelen om het coronavirus in te dammen, is het verkeer op de grote Brusselse verkeersassen met 55 tot zelfs 75 procent gedaald, naargelang de plaats. Daarom heeft gewestelijk mobiliteitsagentschap Brussel Mobiliteit de afstelling van de verkeerslichten aangepast. Het wil zo de verkeersveiligheid en de doorstroming verbeteren voor alle weggebruikers.

Kortere cycli

Op een honderdtal kruispunten heeft Brussel Mobiliteit de cycli ingekort, daarbij rekening houdend met de lagere verkeersdrukte. Zo moeten alle passanten minder aanschuiven, zowel de autobestuurders, de fietsers als de voetgangers. Voetgangers die de Belliardstraat willen oversteken hoeven voortaan bijvoorbeeld 40 seconden minder te wachten.

Elke Van den Brandt (Groen), Brussels Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid

Daarnaast heeft Brussel Mobiliteit op alle kruispunten waar dat mogelijk is het 'automatische groen' voor voetgangers en fietsers ingevoerd. "Weggebruikers die normaal een knopje moesten indrukken, kunnen nu groen krijgen zonder dat te moeten doen."

"Fietsen en wandelen zijn bij uitstek de beste manieren voor een noodzakelijke verplaatsing", zegt Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit (Groen). "Om te zorgen dat ook fietsers en voetgangers voldoende afstand kunnen houden, herprogrammeren we de verkeerslichten. De actieve weggebruikers hebben vanaf nu langer en vaker groen, zodat er geen opstoppingen ontstaan aan de lichten."

Brussel Mobiliteit, dat dagelijks 500 kruispunten met verkeerslichten beheert, zorgt er bovendien voor dat hulpdiensten voorrang krijgen op tal van cruciale kruispunten van de hoofdstad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?