| Van den Brandt (Groen) vraagt om niet sneller te rijden dan 30 km/u.

Meer en zwaardere snelheidsovertredingen tijdens coronacrisis

TDN
© BRUZZ
31/03/2020

Tussen 17 en 29 maart stelde de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene 1.128 pv's op voor snelheidsovertredingen. Opvallend is dat 4,4 procent van de gecontroleerde voertuigen zich niet hield aan de maximale snelheid. Dat is een pak hoger dan normaal. "Omdat het minder druk is op straat hebben, bestuurders de neiging om sneller te rijden."

De grootste politiezone van het land controleerde sinds de aankondiging van de lockdown de snelheid van 25.251 voertuigen. Daarvan reden er 1.128 te snel, ofwel een inbreukpercentage van 4,4 procent. Er zijn niet alleen meer overtredingen, de gemeten snelheden liggen ook opvallend hoger. "Sommige snelheden zijn gewoon onaanvaardbaar", zegt woordvoerster Ilse Van de Keere aan de krant La Dernière Heure.

Op de Koninklijke Parklaan in Laken (maximumsnelheid 50 km/u) werd een wagen op klaarlichte dag geflitst aan 138 km/u. In de Madoutunnel reed een autobestuurder 107 km/u. Of wat gezegd van de motorrijder die de snelheidsbeperking van 70 km/u op de Vilvoordselaan aan zijn laars lapte door er aan 152 km/u voorbij een flitspaal te vlammen.

95 procent minder verkeer

Minister van Mobiliteit en Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt (Groen) ziet het met lede ogen aan. "Er is vorige week 95 procent minder verkeer vastgesteld. Dat bewijst dat de Brusselaar zich aan de beperkende maatregelen houdt", reageert de groene minister. "Maar omdat het minder druk op straat is, hebben automobilisten de neiging om sneller te rijden."

Van de Brandt vreest voor het verhoogd risico op ernstige ongelukken. "Vooral omdat veel voetgangers op straat lopen om de social distancing te kunnen respecteren. Daarom vraag ik de autobestuurders solidair te zijn en niet sneller te rijden dan 30 km/u in Brussel. Onze ziekenhuizen kunnen slachtoffers van verkeersongevallen nu echt missen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Elsene , Mobiliteit , snelheidsovertredingen , Ilse Van De Keere , Elke Van den Brandt , coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni