| In het arrondissement Halle-Vilvoorde verloren al 252 chauffeurs hun rijbewijs voor gsm-gebruik achter het stuur.

Afgeleide bestuurders moeten voorlopig niet vrezen voor rijbewijs in Brussel

JDK
© BRUZZ
19/05/2022

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen loopt momenteel een politieactie tegen afleiding achter het stuur. Ook Brussel controleert, maar niet meer dan anders. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld het arrondissement Halle-Vilvoorde kunnen bestuurders op Brussels grondgebied hun rijbewijs niet onmiddellijk verliezen voor pakweg telefoongebruik op de baan.

Uit een recent rapport van Vias blijkt dat afleiding een van de grootste oorzaken van ongevallen op de Belgische wegen is. Extra controles moeten nu helpen bij de sensibilisering, maar Brussel doet niet mee. “Momenteel hebben wij geen instructies om extra controles uit te voeren,” aldus Ilse Van de keere, woordvoerster van politiezone Brussel Hoofdstad Elsene.

Dat betekent volgens Van de keere niet dat er geen controles zijn. “Te snel rijden, onder invloed rijden en een slechte concentratie veroorzaken te veel verkeersdoden. Onze verkeersdienst probeert dat dagelijks op te volgen.”

Onmiddellijke intrekking

In het arrondissement Halle-Vilvoorde werden de afgelopen dagen al ruim 250 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken voor gsm-gebruik achter het stuur. Van de keere verduidelijkt dat Brussel dit niet zal doen. “De procureur des Konings moet daarvoor toestemming geven aan de politiemensen, en dat is vooralsnog niet gebeurd in Brussel.” De boetes zijn wel dezelfde, namelijk 174 euro.

Voor de duidelijkheid: als een bestuurder uiteindelijk voor de politierechtbank moet verschijnen, kan dat rijbewijs wel nog ingetrokken worden. En voor andere overtredingen, zoals dronken rijden, heeft de politie zoals steeds ook het recht om dat te doen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, Justitie, Ilse Van De Keere, Vias, GSM-gebruik, rijbewijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni