Algemene zone 30 voor Brussel gaat vrijdag in

© PhotoNews

Op vrijdag 1 januari is het zover, dan gaat de algemene zone 30 in Brussel van start. De komende weken worden geleidelijk 6.000 verkeersborden weggehaald die het 'begin' en 'einde' van de zone 30 in de Brusselse wijken markeren.

Ten eerste wordt de standaard maximumsnelheid overal 30 km/u, behalve op bepaalde structurerende assen. Daar is de snelheid beperkt tot 50 of 70 km/u, afhankelijk van de aanduiding. In woonerven is de maximumsnelheid 20 km/u. Deze verplichting geldt voor iedereen, zelfs op afgescheiden fietspaden en beddingen. De enige uitzondering geldt voor trams, sneeuwruimers en voertuigen van hulpdiensten bij interventies.

Het doel van deze nieuwe snelheidsbeperking is om levens te redden. Volgens Brussel Mobiliteit is het overlijdensrisico voor voetgangers vijf keer hoger bij 50 km/u dan bij 30 km/u. In de auto bedraagt de kans om als passagier of bestuurder dodelijk of zwaargewond te raken 15 procent bij 30 km/u en 45 procent bij 50 km/u.

Sancties vanaf 1 januari 2021

Bovendien wordt de geluidshinder gehalveerd als de snelheid van auto’s verlaagd wordt van 50 naar 30 km/u. Volgens Brussel Mobiliteit en minister Van den Brandt zal het verminderen van de snelheid ook helpen om meer rust te creëren en meer ruimte te geven aan fietsers en voetgangers.

Vanaf 1 januari zal de politie ook controles uitvoeren en kunnen er sancties opgelegd worden, “maar het is niet de bedoeling om het aantal boetes te verhogen of iedereen te flitsen”, zegt de woordvoerder van Brussel Mobiliteit en Van den Brandt. “We willen gebruikers aansporen om spontaan de 30 km/u-regel te respecteren.

"De plaatsing van de 50 km/u- en 70 km/u-borden voor de uitzonderingen op de grote assen is intussen afgerond", zegt Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit. "De komende weken zullen we geleidelijk de 6.000 verkeersborden weghalen die het ‘begin’ en ‘einde’ van de zone 30 in de Brusselse wijken markeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?