Alle Jetse gemeentewegen worden zone 30

© PhotoNews

Het gemeentebestuur van Jette heeft een twintigtal gemeentewegen toegevoegd aan de lijst straten waar een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt. "In Jette is de boodschap duidelijk: 30 is de norm", zegt mobiliteitsschepen Nathalie De Swaef (Groen).

In de meeste straten op het grondgebied van Jette geldt de zone 30 al langer. "Maar er waren nog een aantal straten, zoals bijvoorbeeld de Heilig Hartlaan, waar men 50 kilometer per uur mocht rijden", zegt schepen van Mobiliteit Nathalie De Swaef. Het college besliste eind vorig jaar om ook op die straten een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in te voeren.

Die maatregel gaat in vanaf vandaag. "We hadden toen beslist om de zone 30 in te voeren op alle gemeentelijke wegen. Die beslissing wordt nu gerealiseerd op het terrein", aldus De Swaef. In totaal is de Jetse zone 30 vandaag 23 straten rijker geworden.

'Boodschap is duidelijk'

Op sommige gewestwegen in Jette geldt de zone 30 nog niet. "Deze maatregel gaat vooraf aan de algemene zone 30 van het Gewest. Vanaf 2021 volgen de gewestwegen", zegt de schepen van Mobiliteit. "In Jette is de boodschap nu al duidelijk: 30 is de regel, 50 de uitzondering."

De Swaef benadrukt dat deze maatregel kadert in het belang van ieders veiligheid op de weg. "Er is een groot verschil tussen 30 en 50 op vlak van verkeersveiligheid", klinkt het. "Met deze maatregel willen we de straten aangenamer maken voor zwakke weggebruikers en alle Jettenaren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?