Verkeer rond de vijvers van Elsene (hier de Generaal de Gaullelaan)

Elsene wacht niet op Gewest: zone 30 rond vijvers

TDN
© BRUZZ
25/02/2020
Updated: 25/02/2020 14.29u

Het schepencollege van Elsene heeft dinsdag het licht op groen gezet voor een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur op de straten rond de Vijvers van Elsene. De zone 30 is vanaf maart van kracht.

"Gezien de problemen met verkeersveiligheid konden we niet langer wachten", kondigt schepen van Mobiliteit Yves Rouyet (Ecolo) de maatregel aan. "Het geeft ons ook de kans om een aantal ingrepen te testen met het zicht op de algemene zone 30 die vanaf 2021 in het hele Gewest van kracht zal zijn."

De snelheidsbeperking zal gelden op de Generaal de Gaullelaan, de Levantstraat, de Klauwaartslaan, de Souvenirsquare en op een deel van de Renbaanlaan en de Braambosstraat.

De zone 30 wordt vanaf volgende week aangekondigd via verkeersborden en is dan ook meteen van kracht. Tegen de maand juni zal de gemeente Elsene onder andere ook verkeerskussens en snelheidscamera's plaatsen.

20200225_ZONE_30_VIJVERS_VAN_ELSENE

Op de straten in het geel geldt al maximumsnelheid van 30 km/u, de bruine straten worden aan de Elsense zone 30 toegevoegd.

De straten rond de Vijvers van Elsene en het Terkamerenbos worden al enkele jaren geteisterd door snelheidsduivels. Uit een recent rapport van Brussels Preventie en Veiligheid blijkt dat er nergens zoveel zware snelheidsovertredingen geconstateerd werden. In 2017 maakte de politie 351 pv's op voor bestuurders de minstens 20 km/u te snel reden.

Onaangepaste infrastructuur

Die verkeersonveiligheid werd ook bevestigd door een politierapport over de infrastructuur. Het rapport maakte melding van rechte straten en ruime kruispunten die autobestuurders niet afremmen, lange of onbestaande zebrapaden, slechte zichtbaarheid van fietsers en voetgangers en het gebrek aan verkeerskussens.

Ook de omwonenden klaagden over de onveiligheid in hun buurt, die nochtans een gegeerde locatie is voor joggers en wandelaars. Er liggen heel wat scholen in de omgeving en langs de Generaal de Gaullelaan loopt ook een Gewestelijke fietsroute (GFR). "Al die parameters maakten dat we niet langer konden wachten", aldus Rouyet.

20200225_VIJVERS_VAN_ELSENE_SOUVENIRSQUARE

De Souvenirsquare wordt heraangelegd met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. In de zomer gaat de square dicht voor het autoverkeer (testfase).

De invoer van de zone 30 gaat gepaard met een aantal ingrepen. Zo zal de Souvenirsquare - de straat tussen de twee vijvers - zijn voorrang van rechts verliezen. Bovendien krijgt de fietser, voetganger en jogger er meer ruimte en visibiliteit.

In de zomermaanden zal de square gesloten zijn voor het autoverkeer. De gemeente gaat uittesten of het mogelijk is om daar een tijdelijke speelstraat van te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Mobiliteit , vijvers van Elsene , zone 30 , Yves Rouyet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni