Anderlecht eist dat Gewest rijstrook op Sylvain Dupuislaan terugbrengt

© Bernard Demoulin
| De Sylvain Dupuislaan

Het Anderlechtse college vraagt de Brusselse regering om een einde te maken aan de testfase op de Sylvain Dupuislaan. Het Gewest nam begin juni het initiatief om er een autorijstrook in beide richtingen te schrappen om plaats te maken voor fietsers, bussen en taxi's. De evaluatie van de gemeente is negatief. "Het werkt voor niemand", aldus burgemeester Fabrice Cumps.

Sinds begin juni telt de Sylvain Dupuislaan in Anderlecht aan elke kant een autorijstrook minder. Die rijstroken zijn sindsdien voorbehouden voor fiets, bus en taxi. Het initiatief van het Brusselse Gewest kaderde in de aangekondigde coronafietspaden. De testfase zou nog tot eind dit jaar zou duren, maar het Anderlechtse college vraagt het Gewest om er nu al een einde aan te maken.

"We hadden op voorhand al gezegd dat we deze testfase eind september zouden evalueren. De houding van het college is unaniem. We stellen vast dat deze herinrichting voor niemand werkt", zegt burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS). "De bussen rijden trager, de situatie voor auto's is problematisch en ook fietsers waarderen de tijdelijke heraanleg niet."

Gewest zal aanpassing voorstellen

De herinrichting van de Sylvain Dupuislaan zorgde al bij het begin van de testfase voor kritiek van automobilistenorganisatie Touring. Ook de buurtbewoners hadden hun bedenkingen. Eén buurtbewoner verzamelde meer dan 1.000 handtekeningen tegen de aangepaste situatie op de Sylvain Dupuislaan. "Buurtbewoners klagen over het getoeter van auto's en in de zijstraten stellen ze vast dat er meer sluipverkeer is", aldus Cumps nog.

Zijn college wil dat Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt een alternatieve herinrichting voorstelt. Het alternatief moet de veiligheid en het comfort voor voetgangers en fietsers verbeteren. "We maken ons zorgen over hun veiligheid", zegt Anderlechts schepen van Mobiliteit Susanne Müller-Hubsch (Groen).

Voor burgemeester Cumps is het dan weer duidelijk dat de geschrapte autorijstroken opnieuw voorbehouden moeten worden voor autoverkeer. "Maar het is zeker niet de bedoeling dat we terugkeren naar de situatie voor de testfase", aldus Müller-Hübsch. Het kabinet van minister Van den Brandt bevestigt dat het Gewest een aangepast traject zal voorstellen aan de gemeente op 29 september. Wat de aanpassingen inhouden, wordt daarna pas gecommuniceerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?