Anderlecht na sabotage circulatieplan: 'We houden vast aan testfase'

EC
© BRUZZ
08/08/2022
Updated: 08/08/2022 17.03u

De verplaatste of overschilderde verkeersborden in Kuregem worden deze week nog vervangen of weer op hun plek gezet. Dat meldt de gemeente Anderlecht. Het circulatieplan in de wijk blijft ongemoeid. "We moeten de testfase op zijn minst kunnen testen," vindt de gemeente.

De afgelopen dagen kwamen er verschillende meldingen over gevandaliseerde verkeersborden in Kuregem. In die wijk is sinds een maand een nieuw circulatieplan van kracht. Borden zijn er overschilderd, omgedraaid of verplaatst. Ook betonblokken die het circulatieplan in goede banen moesten leiden, werden verschoven.

"We zullen alle borden en betonblokken zo snel mogelijk weer op hun plaats zetten en herstellen," zegt kabinetschef Stijn D'Hollander van mobiliteitsschepen Susanne Müller-Hübsch (Groen). "We betreuren dat dit vandalisme niet alleen de daders, maar ook hun medeburgers in het gevaar brengt. Net door onduidelijkheid op de weg is het verkeer minder veilig."

Anderlechts burgemeester Fabrice Cumps (PS) laat uit zijn verlof weten dat de borden nog deze week hersteld zullen worden. "Dat lijkt me zeer doenbaar," zegt ook D'Hollander.

Good Move

De borden komen dus weer op hun normale plek te staan, zonder aanpassing aan het huidige plan. "Het is een werk van lange adem en we weten dat niet iedereen het plan met even open armen ontvangt, maar wij vinden wel dat een testfase in de eerste plaats getest moet kunnen worden," zegt D'Hollander.

Volgend jaar in juni wil de gemeente Anderlecht een definitief circulatieplan voor de wijk goedkeuren. "Het huidige plan zal continu worden opgevolgd en we kunnen eventueel en cours de route aanpassingen doen. Daarom zijn we ook vragende partij om zoveel mogelijk opmerkingen en suggesties te krijgen van bewoners uit de wijk," zegt D'Hollander. De suggesties moeten dan wel in de filosofie van het gewestelijk mobiliteitsplan Good Move passen, zegt hij. "Dat wil zeggen: doorgaand verkeer zoveel mogelijk uit de wijk weren. Er komt absoluut geen wijziging van onze politieke stellingname."

Niet alleen de beschadigde borden zijn zichtbaar protest tegen het circulatieplan in Kuregem. Een petitie tegen het plan werd al meer dan duizend keer ondertekend. "We krijgen ook veel positieve reacties, maar die zijn minder publiek," zegt D'Hollander daarover.

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Mobiliteit , Good Move , circulatieplan , Circulatieplan anderlecht , Kuregem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni