Een overschilderd verkeersbord in Kuregem

Overschilderde en verdwenen verkeersborden doen nieuw circulatieplan Kuregem teniet

AD
© BRUZZ
07/08/2022
Updated: 07/08/2022 16.09u

Begin juli werd in Kuregem een nieuw circulatieplan voor een autoluwe wijk uitgerold. Maar intussen zijn er op verschillende plaatsen verkeersborden overschilderd, omgedraaid of gestolen waardoor het voor weggebruikers onmogelijk is om te weten aan welke verkeersregels ze zich moeten houden. De politiezone erkent de problemen.

“We weten dat er problemen zijn met verkeersborden en betonnen veiligheidsblokken die verplaatst worden”, zegt Sarah Frederickx, woordvoerder van politiezone Brussel-Zuid, zondagmiddag aan BRUZZ. “We zijn momenteel volop bezig met het bekijken van camerabeelden om na te gaan wie daarvoor verantwoordelijk is."

Het is de gemeente die verantwoordelijk is voor het plaatsen van nieuwe verkeersborden. BRUZZ kon het Anderlechtse gemeentebestuur voorlopig niet bereiken voor een reactie.

(Lees verder onder de fotogalerij van beschadigde verkeersborden)

Kritiek op nieuw circulatieplan

Het circulatieplan in Kuregem is intussen zo’n maand van kracht. Met allerhande ingrepen, zoals eenrichtingsstraten en verkeersfilters en -lussen, wilde men het transitverkeer in de wijk ontmoedigen. Het plan maakt deel uit van ‘Good Move’, het gewestelijke mobiliteitsplan dat tegen 2030 vijftig Brusselse wijken wil omvormen tot autoluwe buurten.

Maar niet alle wijkbewoners zijn enthousiast over het nieuwe circulatieplan. Een petitie om er komaf mee te maken kon intussen al meer dan 5.000 handtekeningen verzamelen.

In de reacties onder de petitie wordt het nieuwe circulatieplan omschreven als “een doolhof zonder uitgang”, waarin het “onmogelijk is om de weg te vinden zonder ongelofelijke toeren uit te halen.” Veel mensen maken zich ook zorgen over het begin van het schooljaar, omdat de wijk nu al verstopt zit met files.

De verdwenen, omgedraaide en overschilderde verkeersborden en de weggehaalde betonblokken zitten daar echter wellicht voor iets tussen. Op Fix My Street, de website waar Brusselaars problemen op de openbare weg kunnen aankaarten, werden al 14 meldingen gedaan van beschadigde verkeersborden in het gebied waar het nieuwe circulatieplan van kracht is: twee in Molenbeek, twaalf in Anderlecht.

Heroes For Zero: 'Onaanvaardbaar vandalisme'

“Sommige bewoners beweren nu dat ze niet op de hoogte waren en vinden dat ze het recht in eigen handen mogen nemen", reageert het burgercollectief voor meer verkeersveiligheid Heroes For Zero. "Dat vandalisme is onaanvaardbaar, we rekenen op de burgemeester en de politie voor de handhaving. Een klein groepje dat zich boven de wet plaatst mag niet dicteren wat er in Kuregem gebeurt.”

Volgens Heroes For Zero is het circulatieplan momenteel “lek en moeilijk leesbaar”, door de problemen met overschilderde en verdwenen borden en betonblokken. Toch is het volgens de organisatie nog veel te vroeg om het circulatieplan te evalueren. “Na de invoering is er altijd een gewenningsperiode nodig; pas na een half jaar is een oordeel mogelijk. Dan zou uit de tellingen moeten blijken dat de autodruk en de files gedaald zijn ten opzichte van de oude situatie.”

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek, Mobiliteit, Good Move, circulatieplan

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni