Anderlecht wil geen internationaal busstation aan Erasmus

© Google Maps
| Het busstation zou vlak naast het metrostation Erasmus komen. Het Gewest recupereert daar in 2023 een stuk van Parking Lennik.

De Anderlechtse PS ziet een nieuw internationaal busstation liever aan de Industrielaan dan aan de Erasmussite verschijnen. Maar mobiliteitsminister Elke Van den Brandt wijst het voorstel af.

De wijk rond de Erasmussite is in volle ontwikkeling. “Ze zal uiteindelijk 3.000 nieuwe bewoners ontvangen,” weet het Anderlechtse parlementslid Isabelle Emmery (PS). “Er komen kleine appartementsgebouwen, sociale woningen, studentenwoningen, een rusthuis, kleuterschool en basisschool. Deze voorheen lege plek wordt een residentiële, bevolkte wijk.”

De site is volgens het Anderlechts parlementslid dan ook geen geschikte locatie voor een nieuwe, drukke verkeersader. In plaats daarvan ziet Emmery het nieuwe internationale busstation liever aan de Industrielaan verrijzen. Ze ondervroeg daarom minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) in het parlement.

Volgens Van den Brandt ligt de Industrielaan echter te ver van het Brussels stadscentrum en is ze onvoldoende bereikbaar met het openbaar vervoer. Dat toonde ook een studie van perspective.brussels aan, het Gewestelijk expertisecentrum voor het Brussels grondgebied.

Nieuwe tramlijn biedt mogelijke oplossing

In een reactie aan BRUZZ trekt de burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) die conclusie in twijfel en staat hij Emmery bij. Volgens Cumps komt er in de toekomst een tramlijn die de nieuwe Biestebroekwijk, de Anderlechtse industriezone en het stadscentrum met elkaar zouden verbinden. “We hebben een nieuwe tramlijn aangevraagd bij de MIVB. De aanvraag werd voorlopig geweigerd omdat de lijn te weinig potentiële reizigers garandeert. Maar de Biestebroekwijk wordt een wijk met meer dan 1500 inwoners.” Toekomstvisie is voor Cumps dus essentieel: "Het dossier Biestebroek, de nieuwe tramlijn en het internationale busstation zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden."

De komst van een nieuw internationaal busstation is al langer voer voor discussie. In april 2017 presenteerde de Brusselse regering de eerste plannen om zo'n busstation aan te leggen. Ze kwam daarmee tegemoet aan de aanslepende problemen aan het Noordstation met internationale autobussen. In november 2018 viel de keuze van het Brussels Gewest op de Erasmussite in Anderlecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?