| Stilstaand verkeer (archiefbeeld).

Beci lanceert Brusselse waterwegen als mobiliteitsoplossing

TDN
© Belga - BRUZZ
24/05/2018

De uitrol van 5G, de promotie van waterwegen en een adequate woonvergoeding kunnen de mobiliteitsproblemen in Brussel oplossen. Dat vindt althans de Brusselse kamer van koophandel (Beci). Die publiceerde donderdag een lijst van 21 pragmatische ingrepen om de mobiliteit aan te passen aan de behoeftes van de 21e eeuw.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en de regionale verkiezingen van 2019 trekt Beci aan de alarmbel. Volgens de Brusselse ondernemersorganisatie kost een uur stilstand 8,25 euro aan de maatschappij. In het goederentransport verliest men tot 50 euro per uur. Vanaf 2020 zou de sociale kost 6 miljard euro per jaar bedragen. Hoog tijd dus om de mobiliteitsproblemen aan te pakken.

Beci stelt 21 maatregelen voor die tot een moderne Brusselse mobiliteit moeten leiden. Bovenaan die lijst staat een slimme kilometerheffing, aangepast aan het aantal afgelegde kilometers. Ook het faciliteren van deelauto's en -fietsen of carpooling, de ontplooiing van het Gewestelijk Expresnet (GEN) en de aanleg van metrolijn 3 behoren tot de voor de hand liggende maatregelen.

Door sneller op te treden tegen snelheidsduivels, moet het veiligheidsgevoel van de Brusselaar toenemen. Beci is (net als het Brussels Parlement) geen voorstander van een algemene zone 30 voor het hele Gewest, maar ziet wel voordelen in een strategische invoer ervan. Ook zijn er ingrijpende werken nodig aan de verkeersinfrastructuur, oordeelt de ondernemersorganisatie.

1286_tip_kanaal3cdieter.jpg

| Het kanaal wordt nog te weinig benut als transportmogelijkheid, klinkt het.

Waterwegen, woonvergoeding en 5G

Behalve nieuwe tunnels, viaducten, overstapparkings en een beter parkeerbeleid, wijst Beci erop dat de Brusselse waterwegen een troef zijn. Die kunnen de stad verbinden met de periferie, maar worden nog te weinig gebruikt. Beci noemt Bangkok, Rotterdam of New York als voorbeeldsteden.

Nog een opvallend voorstel is de invoer van een woonvergoeding. Brusselse werknemers die dichter bij het werk wonen, kunnen zo aanspraak maken op een vergoeding. Beci is er ten slotte van overtuigd dat de uitrol van een goed 5G-netwerk de slimme mobiliteit stevig vooruit kan stuwen.

"Andere hoofdsteden slagen erin oplossingen in te voeren terwijl wij daar in en rond Brussel nog altijd zitten op te wachten. Oplossingen bestaan. Nu moeten we de moed en de wil opbrengen om ze toe te passen", laat Beci optekenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, BECI, waterwegen, 5g

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni