De Thaborstraat, De Bergen en de Berchemstraat in Dilbeek verbinden afrit 12 van de Ring via de Kattebroekstraat met de Kasterlindenstraat in Sint-Agatha-Berchem.

Berchem vraagt opschorting camera’s die doorgaand verkeer in Dilbeek zullen weren

13/02/2022

Het schepencollege van Sint-Agatha-Berchem gaat een motie indienen waarin het Dilbeek vraagt om de ANPR-camera’s op te schorten die de Vlaams-Brabantse gemeente vanaf volgende week zal gebruiken om doorgaand verkeer te weren. Door de maatregel dreigen veel bewoners van de aangrenzende gemeente Sint-Agatha-Berchem een boete te krijgen.

De gemeente Dilbeek gaat vanaf 21 februari het doorgaand verkeer tijdens de spitsuren beperken in enkele straten met grote verkeersdrukte aan de hand van een netwerk van ANPR-camera’s. Die zullen boetes geven aan iedereen die niet in de buurt hoeft te zijn. Zo wil de gemeente sluipverkeer een halt toeroepen, meldt La Dernière Heure.

De Thaborstraat, zjin verlengstuk De Bergen en de Berchemstraat in Dilbeek verbinden afrit 12 van de Ring via de Kattebroekstraat met de Kasterlindenstraat in Sint-Agatha-Berchem. Elke auto die er op weekdagen tussen 6.30 en 9.30 uur en 15.30 tot 19 uur doorrijdt een boete van 58 euro, klinkt het op de website van Dilbeek, behalve wie in de straat of in een omliggende straat woont.

Maar die maatregel zou de inwoners van de aangrenzende Brusselse gemeente Sint-Agatha-Berchem enorm hinderen.

Petitie

Een online petitie tegen het boetesysteem heeft intussen al bijna 2.200 handtekeningen verzameld. “Het komt erop neer dat duizenden gezinnen worden gestraft voor het gemak van 25 gezinnen die hun eigendom hebben gekocht met volledige kennis van zaken,” klinkt het in de petitie. “Laten we volgens deze logica dan ook maar de Ninoofsesteenweg (afrit 13) en de Dansaertlaan (afrit 11) sluiten? Dit slaat nergens op... “

Volgens La Dernière Heure gaat het schepencollege (CDH-PS-Ecolo) tijdens de volgende gemeenteraad een motie indienen om Dilbeek te vragen het systeem op te schorten, of minstens vrijstellingen te verlenen aan de inwoners van Berchem.

Berchems schepen van Mobiliteit Thibault Wauthier (Ecolo) betreurt dat er geen gezamenlijk plan kwam, maar vindt de maatregelen complementair met het beleid van Berchem, klinkt het in een reactie op facebook. Maar de schepen zegt er ook bij dat het gemeentebestuur van Berchem gevraagd heeft om met Dilbeek hierover te kunnen samenzitten om de situatie te evualueren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni