‘Bereikbaarheid en propere lucht kunnen samengaan in Brussel’

© PhotoNews

Een nieuwe studie van de VUB toont aan dat er een sterk verband bestaat tussen verkeer, bevolkingsdichtheid en luchtvervuiling in Brussel. Toch vonden de onderzoekers ook wijken die goed bereikbaar zijn én tegelijkertijd betere luchtkwaliteit aanbieden. “We moeten afstappen van het en-en-verhaal.”

Nieuw onderzoek van het Cosmopolis Centre for Urban Research aan de Vrije Universiteit Brussel toont aan dat een goede bereikbaarheid in het Brussels gewest vaak samengaat met een hogere luchtverontreiniging.

Dat is vooral het geval voor de gebieden rond bijvoorbeeld de kleine ring, maar ook langs enkele van de assen tussen centrum en stadsrand (Louizalaan, Wetstraat, Tervurenlaan, Bergensesteenweg) en langs een deel van de oostelijke ringweg.

Toch vonden de onderzoekers ook wijken die goed bereikbaar zijn en tegelijk betere luchtkwaliteit te bieden hebben. “Dat zijn vooral de wijken die niet te ver van een drukke verkeersader liggen, maar er ook niet vlak naast,” verduidelijkt professor Kobe Boussauw (VUB). “De auto zorgt in Brussel vandaag nog steeds voor de hoogste bereikbaarheid.”

En-en-verhaal

Maar die autobereikbaarheid leidt ook tot de verhoogde luchtvervuiling. Het verminderen van die vervuiling hoeft echter niet ten koste te gaan van de bereikbaarheid, zeggen de onderzoekers.

“Vandaag zorgt de aanwezigheid van openbaar vervoer niet voor een vermindering van het aantal auto’s. Grote lijnen van het openbaar vervoer lopen vaak samen met belangrijke toegangswegen,” zegt Boussauw. “Dat kan anders.”

“We zouden een aantal locaties kunnen afspreken waar we afstappen van het en-en-verhaal en de bereikbaarheid enkel laten afhangen van het openbaar vervoer en fietsverkeer,” zegt Boussauw. “Door te investeren in die alternatieve vervoerswijzen kan de bereikbaarheid hoog worden gehouden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?