Bewoners Diamantlaan ontevreden over werken: ‘Vereiste vergunning ontbreekt'

© Google
| De Diamantlaan in Schaarbeek

Een make-over van de stoepen en de verplaatsing van een bushokje zorgen voor commotie in de Diamantlaan in Schaarbeek. Volgens buurtbewoners is er voor die werken namelijk een stedenbouwkundige vergunning nodig, maar Brussel Mobiliteit en de MIVB spreken dat tegen.

Het was even de ogen uitwrijven voor Lennard van Soest toen hij eind juni zijn deur opende. “Er zat op vrijdag een brief in de postbus met de aankondiging dat er de daaropvolgende maandag werken in onze straat van start zouden gaan. Toen kwam ik erachter dat er plannen waren voor een nieuwe bushalte aan mijn voordeur.”

Op de plek van het toekomstige bushokje stond eerst een boom. “Die boom was ziek en na lang aandringen heb ik ervoor kunnen zorgen dat hij werd weggehaald. Vervolgens werd mij beloofd dat er eentje in de plaats zou komen. Maar, dat zal dankzij die nieuwe bushalte niet meer lukken.”

Advocaat

Samen met enkele buren ging van Soest op zoek naar de plannen van de werkzaamheden in de Diamantlaan. “Begrijp me niet verkeerd: het is positief dat er beslist is om iets te doen aan de trottoirs en de asfaltering. De hele Plasky-wijk is de voorbije jaren immers succesvol aangepakt door de gemeente, maar omdat de Diamantlaan een gewestweg is, bleven wij wat op onze honger zitten. Alleen: nu de er plannen zijn, blijkt dat wij nooit geraadpleegd werden.”

Na de brief begonnen van Soest en enkele buurtbewoners hun zoektocht naar een stedenbouwkundige vergunning. “We hebben Brussel Mobiliteit gecontacteerd, maar daar schoten we niet bepaald mee op. Ook de arbeiders konden ons weinig informatie geven. Uiteindelijk zijn we, nadat we een advocaat onder de arm hadden genomen, er via via achtergekomen dat er gewoonweg geen stedenbouwkundige vergunning te vinden is. De gemeente Schaarbeek bevestigt dat trouwens.”

Natuursteen

MIVB-woordvoerder An Van Hamme bevestigt op haar beurt dat bushalte Radium in de Diamantlaan inderdaad verplaatst wordt om de toegankelijkheid te verbeteren, maar dat die ingreep geen stedenbouwkundige vergunning vereist. Ook bij Brussel Mobiliteit valt te horen dat er ook voor de renovatie van de stoepen in se geen vergunning noodzakelijk is. Daarvoor steunt het agentschap op een besluit van de Brusselse regering uit maart.

“Maar voor het geheel van de werken is zo’n vergunning wel nodig, omdat ze aan natuursteen raken”, antwoordt van Soest. “Het is een technisch detail, maar het is wel de regel.”

Inge Paemen, woordvoerder bij Brussel Mobiliteit, noemt de materie "voer voor advocaten". De advocaat van de vier buurtbewoners in de Diamantlaan vraagt alvast dat de werken worden opgeschort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?