Bij 70 procent van fietsongevallen zijn auto's betrokken

© Twitter
| Bij een ongeval in Schaarbeek raakte een fietser zwaargewond. Een automobilist had geen voorrang verleend.

Bij 70 procent van de ongevallen met fietsers zijn ook auto's betrokken. Dat blijkt uit cijfers die Bianca Debaets (CD&V) opvroeg bij minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen).

In de periode 2011-2019 nam het aantal verkeersongevallen met fietsers in het Brussels gewest toe met 123 procent, blijkt uit de cijfers van Van den Brandt. In de eerste 9 maanden van 2020 bleek bij 72 procent van de ongevallen met fietsers ook een gemotoriseerd voertuig betrokken.

“Mogelijk is dat beeld wel wat vertekend omdat niet iedereen melding maakt van een ongeval waar geen andere partijen bij betrokken waren of die niet al te ernstig zijn," plaatst Debaets een terechte kanttekening. "Maar het verschil in cijfers is toch significant."

“Steeds meer mensen kiezen voor de fiets in plaats van de wagen en dat is natuurlijk positief, maar de infrastructuur is helaas nog niet aangepast aan deze explosie,” klaagt Debaets aan. “Nieuwe fietsers worden soms overweldigd door de drukke stedelijke omgeving, dus naast de nodige infrastructuuraanpassingen zijn vorming en sensibilisering ook erg belangrijk voor fietsers en andere weggebruikers.”

Ook op de nieuwe fietsinfrastructuur die werd aangelegd tijdens de coronacrisis gebeurden nog verschillende ongevallen, blijkt uit de gegevens. Debaets: "In het kader van de inspanningen die werden geleverd zouden die cijfers gedaald moeten zijn. De ambitie om een Gewest met nul verkeersdoden te worden is lovenswaardig, maar we hebben wel nog een hele weg af te leggen.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?