Een bushalte van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn aan Brussel-Noord

| Een bushalte van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn aan Brussel-Noord.

Bij bussen en trams van De Lijn zwaaien voorste deuren weer open

CD
© Belga
20/05/2022

Met de verdwijning van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer zullen reizigers van De Lijn opnieuw via de voorste deuren van de bussen en trams kunnen instappen. Dat heeft de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij aangekondigd.

Ook de andere coronamaatregelen op de voertuigen van De Lijn verdwijnen, zoals de plastic folie die de chauffeurspost afschermt. Reizigers zullen ook weer op de eerste rij zitjes kunnen plaatsnemen.

Vooraan in de bus zullen de reizigers voorts opnieuw hun vervoerbewijs kunnen ontwaarden en contactloos betalen. Cash betalen in bus of tram is verleden tijd: dat werd in 2020 afgeschaft.

De Lijn geeft wel mee dat niet op alle voertuigen al meteen vanaf maandag alles weer bij het oude zal zijn. "Het gaat dan ook om duizenden voertuigen, zowel van De Lijn als van de onderaannemers, waar de folies en andere fysieke veiligheidsmaatregelen moeten worden verwijderd," zegt de openbaarvervoermaatschapij in een persbericht. "Deze verwijderingsklus zal ettelijke dagen in beslag nemen."

De deuren waren aan het begin van de coronacrisis gesloten om het besmettingsgevaar voor de bestuurder te minimaliseren. Dat alle coronamaatregelen op het openbaar vervoer verdwijnen, "betekent automatisch dat reizigers weer langs de voordeur via de chauffeur zullen dienen op te stappen in plaats van verderop op het voertuig, net zoals dat voor corona het geval was," zegt ook Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) in het persbericht. "Dit zorgt weer voor meer direct contact tussen onze chauffeurs en de reizigers."

Klantvriendelijkheid

Reizigersorganisatie TreinTramBus pleitte er al langer voor om de voorste deuren van de voertuigen van De Lijn weer te openen voor de reizigers, zoals de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB begin april al had gedaan. "Deze beslissing komt de klantvriendelijkheid ten goede," zegt TreinTramBus. "We kunnen eindelijk opgelucht ademhalen nu ook de reizigers op trein, tram en bus hun glimlach niet langer moeten verstoppen."

Ook bij MIVB behoort tickets kopen bij de buschauffeur tot het verleden. De MIVB voerde een tijd geleden al het contactloos betalen in voor wie geen abonnement of meerbeurtenkaart heeft.

De Lijn wijst er nog op dat ze blijft inzetten op maximale ventilering, door raampjes en dakluiken van voertuigen open te houden. Chauffeurs mogen een mondmasker blijven dragen als ze dat willen, net als de reizigers trouwens. De plastic folies worden ook bijgehouden om ze indien nodig opnieuw te kunnen plaatsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , De Lijn , MIVB , mondmaskerplicht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni