Bijna twaalf ongevallen per dag met MIVB-voertuig

© Michel Reps
| Trams van de MIVB raakten in 2018 1.589 keer betrokken in een ongeval.

De bussen, trams en metro's van de MIVB raakten in 2018 4.370 keer betrokken in een ongeval, dat is bijna twaalf keer per dag. Dat is minder dan in de jaren daarvoor.

In 2015 registreerde de MIVB nog 4.913 ongelukken, in 2016 4.568. Vorig jaar zette de daling zich voort naar 4.370 ongelukken met bussen, trams en metro's. Bussen raken het vaakst betrokken bij verkeersongevallen: 2.773 keer. Tramchauffeurs raakten 1.589 keer betrokken bij een ongeval en metrochauffeurs maar acht keer. Dat schrijft de krant La Dernière Heure.

Dat komt neer op ongeveer één ongeval per 100.000 ritten. Voor het leeuwendeel van de ongevallen, waren de chauffeurs of bestuurders zelf niet verantwoordelijk. In amper twee procent van de tramongevallen was de chauffeur in fout. De chauffeurs en bestuurders van de MIVB kregen in de loop van vorig jaar samen 467 processen-verbaal voor verkeersinbreuken.

Die boetes samen kosten om en bij de 20.000 euro. De MIVB gaat haar chauffeurs beter informeren en opleiden. De Brusselse vervoersmaatschappij werkt daarvoor onder andere samen met fietsorganisaties, die opleidingen geven over hoe bus- en tramchauffeurs moeten omgaan met fietsers in het verkeer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?