| Een fiets van Billy Bike

Billy Bike op zoek naar overnemer: 'Dat of een faillissement'

JDK
© BRUZZ
14/04/2022

Billy Bike, het Brusselse bedrijf dat elektrische deelfietsen aanbiedt, is op zoek naar een overnemer. Sinds het begin van de gezondheidscrisis stapelden de schulden zich op, en dat dwingt de onderneming er nu toe een procedure van gerechtelijke reorganisatie op te starten. “Het was dat of een faillissement.”

Het in 2017 door Pierre de Schaetzen en Guillaume Verhaeghe opgerichte bedrijf bereikt een kritiek punt, schrijft L'Echo en bevestigt het bedrijf bij BRUZZ. “Mensen bleven thuis tijdens de pandemie, het aantal verplaatsingen daalde enorm.” De schuldenberg van Billy Bike werd daardoor alsmaar groter. Het einde van de pandemie nadert, maar de opgebouwde schulden stellen Billy en de 580 gebruiker-aandeelhouders niet langer in staat om terug te veren.

“Helaas ontbrak in tijden van crisis een solide economische speler aan onze zijde,” zegt De Schaetzen. Daar zou door de procedure van gerechtelijke reorganisatie of PGR nu verandering in komen. Een rechter moet Billy Bike helpen om een overnemer te vinden die het bedrijf in zijn huidige vorm wil verderzetten.

"We hopen voor de zomer een overnemer te vinden"

Pierre de Schaetzen, oprichter Billy Bike

De Schaetzen verzekert dat de werknemers van Billy aan de slag kunnen blijven en dat de Brusselaars niets zullen merken van de overname. “De schulden worden kwijtgescholden. De nieuwe eigenaar zal met een schone lei beginnen, maar de activiteiten worden voortgezet en banen blijven behouden.”

"We hopen nog voor de zomer een overnemer te vinden.” Het zou De Schaetzen verwonderen als dat niet lukt. "Het potentieel van Billy is onmiskenbaar. De fiets heeft een centrale plaats in de stedelijke verplaatsingen en zal dus altijd een goede investering zijn, maar het vergt wel veel middelen om op deze groeiende markt een duurzame positie te verwerven.”

2022

Het jaar was eigenlijk redelijk goed begonnen voor het bedrijf: in het eerste kwartaal van 2022 werd de omzet verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Zodra de overnemer aan boord is, zegt het bedrijf klaar te zijn om deze groei verder te zetten. “In de komende maanden kunnen nog eens 1.000 fietsen in gebruik worden genomen, om tot een totaal van meer dan 1500 fietsen op het Brussels Gewest te komen.”

Daarnaast was Billy Bike ook in de running om de Villo te worden van de provincie Waals-Brabant. Die beslissing werd aangevochten door een concurrent weet De Schaetzen te vertellen. “Eenmaal we een nieuwe overnemer hebben, zullen we opnieuw proberen die aanbesteding binnen te halen. We geven niet op.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni