Boetes voor foutparkeerders dalen in Brussel-Stad

Voortaan krijgt deze foutparkeerder een boete van 25 euro, in plaats van 40 euro.

Het gemeentebestuur van de stad Brussel keurde maandag een nieuw parkeerreglement goed. Zo wordt het voortaan goedkoper parkeren in de groene zones en kunnen bewoners nu ook een derde bewonerskaart aanvragen. Opvallend is dat ook de boetes voor foutparkeerders minder zwaar worden.

In de groene betaalzones gaan de tarieven naar beneden. Een uur parkeren kost de autobestuurder voortaan 1 euro, in plaats van 1,5 euro. Voor drie uur parking betaal je 3,5 euro, dat is de helft van het vorige tarief. Voor elk bijkomend uur leg je 1,5 euro op. Automobilisten zullen hun auto ook langer op dezelfde plek mogen laten staan. De tijdslimiet van 3 uur wordt verhoogd tot 9 uur.

Brusselaars kunnen bij de stad nu ook een derde bewonerskaart (voor 250 euro) aanvragen. De eerste kost nog steeds 10 euro, de tweede bewonerskaart halveert in prijs van 100 naar 50 euro. De beroepskaart voor handelaars, zelfstandigen en het ziekenhuispersoneel zal 200 euro kosten in plaats van 375 euro. De tijdelijke vrijstellingskaart voor huur- en vervangwagens verdwijnt.

25 euro bij parkeerovertreding

Opvallend: terwijl het gewest antiparkeerpaaltjes plaatst naast de fietspaden op de Gentsesteenweg in Sint-Jans-Molenbeek en de Waversesteenweg in Elsene, toont Brussel-Stad zich iets toleranter ten opzichte van foutparkeerders. Overtredingen worden voortaan met 25 euro beboet, en niet langer met 40 euro.

Het nieuwe parkeerreglement past volgens het stadsbestuur in het kader van het gewestelijk parkeerbeleidsplan, dat het parkeerbeleid van de 19 gemeenten beter op elkaar moet afstemmen. "Het nieuw reglement brengt meer duidelijkheid en gelijkheid voor alle automobilisten”, aldus schepen Marion Lemesre (MR). Voor de liberale schepen is “dit een stap in de goede richting, des te meer omdat de tarieven gedaald zijn in de Stad Brussel”.

Groen en SP.A protesteren

Maar het nieuwe reglement schiet bij oppositiepartijen Groen en SP.A in het verkeerde keelgat. "Wij vinden dat je het parkeerbeleid moet gebruiken als hefboom om het autoverkeer in en naar de stad te reduceren", aldus Bart Dhondt, gemeenteraadslid voor Groen. "Dit is gewoon een platte politieke campagne, op zes maanden van de verkiezingen, waarbij het stadsbestuur financiële cadeautjes uitdeelt. Maar die wel ten koste gaan van de gezondheid van de bevolking. En dat amper twee weken na een alarmerend rapport van Greenpeace over de luchtkwaliteit in de steden."

Ook Ans Persoons (SP.A) uitte kritiek op het nieuwe parkeerbeleid. "Het College van de Stad Brussel neemt een reeks maatregelen die het autogebruik nog extra aanmoedigen. Dit is niet alleen totaal wereldvreemd, maar ook een een slag in het gezicht van de vele ouders die het terecht niet meer pikken dat hun kinderen verstikken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?