Brabantnet luchthaventram tram over de Brusselse Ring
© Ney+Partners | De luchthaventram zal de Brusselse Ring kruisen (simulatiebeeld.)

Brussel en Vlaanderen akkoord over luchthaventram

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
03/10/2018

Brussel en Vlaanderen hebben een principieel akkoord over de geplande luchthaventram. Vlaanderen zal betalen voor de infrastructuur en Brussel neemt de exploitatie op zich.

Dat heeft Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) gezegd in de commissie Infrastructuur van het Brussels parlement.

Het grootste deel van de sporen van de tramlijn ligt er al en wordt onder meer gebruikt door MIVB-lijn 62. Alleen het stuk van het tracé dat in Vlaanderen ligt, tussen Eurocontrol en de luchthaven, ontbreekt. “Vlaanderen gaat ermee akkoord om de eenmalige infrastructuurwerken te financieren,” antwoordde Smet op een vraag van Gaëtan Van Goidsenhoven (MR).

“De investering is aanzienlijk omdat de Ring moet worden gekruist. De MIVB zal vervolgens instaan voor de uitbating van de lijn, wat logisch is omdat die grotendeels over Brussels grond­gebied rijdt.”

"De investering is aanzienlijk omdat de Ring moet worden gekruist"

Pascal Smet (SP.A), Brussels Minister van Mobiliteit

Wanneer de tram kan verlengd worden, is nog niet duidelijk. “We wachten op de uitkomst van onderhandelingen tussen de MIVB en De Lijn, maar de politieke beslissing is genomen,” aldus nog Smet. “Dat heeft zowel Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) als minister-president Rudi Vervoort (PS) bevestigd.”

Het akkoord is een belangrijke stap. Het project liep eerder al heel wat vertraging op. In het voorjaar klonk het nog dat de tram muurvast zat samen met andere intergewestelijke dossiers, zoals de lawaaioverlast van de luchthaven.

De tramverbinding tussen Brussels Airport en het Noordstation is een onderdeel van het eerder aangekondigde Brabantnet. Dat omvat ook een sneltram langs de A12 en de zogenaamde Ringtram tussen Jette en de luchthaven, via de Heizel en het centrum van Vilvoorde, Die laatste lijn zal in eerste instantie worden uitgebaat door extra lange bussen tussen de Heizel en de luchthaven. De voorbereidende werkzaamheden zijn deze zomer opgestart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, Stedenbouw, Brabantnet, MIVB, Brussels Airport, luchthaventram

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie