Liberalen willen tram 8 tot aan luchthaven doortrekken

© Twitter/Rudi Vervoort
| De tramverlenging over de Woluwelaan werd vrijdag feestelijk ingehuldigd.

Zowel de MR als de Open VLD willen de nieuwe tram 8, die dit weekend in gebruik werd genomen, op termijn doortrekken tot aan de luchthaven. “We willen mensen kunnen overtuigen om de auto in te ruilen voor het openbaar vervoer.”

De nieuwe tramlijn 8, die tram 94 vervangt, verbindt Louiza met Roodebeek in Sint-Lambrechts-Woluwe over een traject van 14 kilometer.  Maar van MR en Open VLD in Sint-Pieters- en Sint-Lambrechts-Woluwe mag het nog wat meer zijn.

De twee liberale partijen pleiten voor een verlenging van de tramlijn, die dit weekend in gebruik werd genomen, tot aan de luchthaven in Zaventem. “Zowel De Lijn als de MIVB baten vandaag buslijnen uit die voor een groot deel over hetzelfde traject rijden”, zegt Carla Dejonghe (Open VLD), Brussels parlementslid en nummer vijf op de liberale lijst in Sint-Pieters-Woluwe.

“Een vaste tramverbinding met een hogere capaciteit zou een heleboel mensen kunnen overtuigen om de auto in te ruilen voor het openbaar vervoer”, klinkt het nog. Minder sluipverkeer en autoverkeer in het algemeen moeten dan de gevolgen zijn.

Hoe de liberalen een tramverbinding met de luchthaven concreet zien, is nog niet duidelijk. “Dit idee kadert in een veel breder plan”, vertelt nummer vier op de MR+-lijst in Sint-Lambrechts-Woluwe Serge Stroobants aan BRUZZ.

“Er wordt steeds gevraagd dat men de mentaliteit verandert en minder in de wagen stapt”, aldus Stroobants, “maar dan moeten ook de juiste beslissingen genomen worden. Er moeten goede alternatieven zijn.”

De luchthaven verbinden met het centrum van Brussel is alleszins de bedoeling. “De tram stopt nu aan de grenzen van het gewest en dat kan niet. We willen afspraken tussen de gewesten”, besluit Stroobants nog.

Vandaag is het overigens al mogelijk om vanaf Roodebeek een bus van De Lijn te nemen naar de luchthaven. Daarvoor moeten reizigers wel een apart ticket kopen.

'Zit al in de planning'

Al pleiten de liberalen voor een verlenging van de tramlijn tot aan de luchthaven, nieuw is het idee niet. "Een verlenging zit al in de planning", reageert het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). 

"Daarvoor heeft de minister al samen gezeten met Olivier Maingain, de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe." De MIVB moet nu onderzoeken hoe een verlenging mogelijk is. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?