'Tram 8 niet aangepast aan rolstoelgebruikers'

© Cawabbe via Twitter

Tramlijn 94 heeft vier extra haltes gekregen en wordt zo lijn 8. Die wordt vandaag in gebruik genomen. Maar voor rolstoelgebruikers zijn de nieuwe tramhaltes niet genoeg toegankelijk.

Met confetti en in het bijzijn van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A), minister-president Rudi Vervoort (PS) en CEO van de MIVB Brieuc de Meeûs werd de nieuwe tramlijn 8 vrijdag ingehuldigd.

Maar de nieuwe tramlijn brengt niet iedereen in een feeststemming. “De rolstoelgebruikers feesten niet. Men is de toegankelijkheid helemaal vergeten bij de verlenging van deze tramlijn”, reageert Collectif Accessibilité Wallonie Bruxelles, dat de toegankelijkheid voor personen met een beperkte mobiliteit wil verbeteren.

De vier nieuwe tramhaltes tussen het Trammusseum en metrostation Roodebeek zijn niet voldoende aangepast. Zo is de ruimte tussen de rand van de halte en de deuren van de tram te groot, waardoor de wielen van rolstoelen er vast kunnen zitten.

'Niet aan ons gedacht'

Nino Peeters gebruikt al acht jaar een rolstoel en was erbij tijdens de inhuldiging van tramlijn 8. Hij kon de tram alleen betreden met behulp van een plank, die een MIVB-medewerker voor hem moest klaarleggen. “Dit toont aan dat dit een mislukking is”, reageert hij in La Dernière Heure. “Men heeft niet aan ons gedacht.”

In Roodebeek vindt de reiziger aansluiting met de metro, maar een lift is er niet. “Men spreekt over overstapmogelijkheden, maar wat als je met een rolstoel in Roodebeek aankomt? Hoe nemen we dan de metro?”, klinkt het.

Het kabinet van minister van Mobiliteit Pascal Smet liet aan La DH weten dat het een werkgroep zal oprichten met Collectif Accessibilité Wallonie Bruxelles. “Om te zien wat we kunnen verbeteren”, aldus zijn kabinet. “We hebben voor tram 8 niets kunnen doen, omdat de tramlijn in het verlengde ligt van een bestaande tramlijn en de tramhaltes niet op de goede hoogte waren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?