Een rolstoelgebruiker aan een halte van de MIVB.

MIVB heeft al meer dan 440 bus- en tramhaltes rolstoeltoegankelijk gemaakt

© Belga
10/03/2025

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB heeft al meer dan 440 bus- en tramhaltes rolstoeltoegankelijk gemaakt. Ook heel wat metrostations werden aangepast voor personen met beperkte mobiliteit. Dat meldt het bedrijf maandag.

Sinds de lancering van het Strategisch Plan voor Toegankelijkheid (SPT) in 2019 zijn al meer dan 440 bovengrondse haltes (her)ingericht, klinkt het.

Anno 2025 is ongeveer de helft van het tweeduizendtal bovengrondse premetrostations en bushaltes toegankelijker gemaakt voor personen van beperkte mobiliteit, mits assistentie van een MIVB-medewerker. Eén op de vijf stations zijn volledig autonoom toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht te been zijn.

Soms gaat het daarbij om een verhoging van het perron, of de plaatsing van afgeronde boordstenen. Andere keren gaat het over de verwijdering van paaltjes, de installatie van noppentegels of perronranden bij tramhaltes.

Afhankelijk van de situatie variëren de werken aan de haltes van kleine ingrepen tot volledige herinrichtingen van de stations.

Informatiesysteem

Ook in de toekomst moeten er nog heel wat haltes meer toegankelijk worden. De MIVB waakt erover dat de nieuwe haltes voldoen aan het normenplan, dat alle toegankelijkheidsbehoeften bevat.

Prioritair wil de vervoersmaatschappij inzetten op het meer toegankelijk maken van drukbezette haltes bij ziekenhuizen, winkelcentra, scholen of gemeentehuizen. De voorbije jaren kwamen onder meer de haltes bij het Erasmusziekenhuis, het Kinderziekenhuis, het Sint-Pieterscollege in Ukkel en de haltes Prinses Elisabeth aan de beurt.

De MIVB heeft ook een informatiesysteem op poten gezet voor de rolstoelgebruiker of de reiziger die slecht te been is. Het volstaat niet om de haltes aan te passen, als personen met beperkte mobiliteit niet weten waar ze terechtkunnen.

Dat informatiesysteem is sinds 2023 beschikbaar voor het volledige busnet, inclusief Noctis, en voor het volledige tramnet sinds 2024. Iedereen kan aan de haltes, op de website en in de app van de MIVB nagaan welke haltes toegankelijk zijn en in welke mate.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni