Brussel gaat strijd aan met pendelaars

Autofiles Autofiles
© PhotoNews
| Autofiles in Brussel.
© PhotoNews
| Autofiles in Brussel.

Samen met de werkgevers en de andere regio's zoekt de Brusselse regering naar oplossingen om het pendelverkeer aan banden te leggen. Het Brussels Gewest lanceert binnenkort alvast een campagne om op 5 juni - wereldmilieudag - de auto te laten staan en op een andere manier naar Brussel te komen.

Het doel is om op wereldmilieudag het pendelverkeer met de auto die dag met 15 procent te verminderen, schrijft de zakenkrant De Tijd donderdag. Dat zou betekenen dat 35.000 auto’s minder Brussel binnenrijden.

Volgens de Brusselse administratie leidt 10 procent minder auto’s tot 40 procent minder file. Minister-president Rudi Vervoort (PS) hoopt op 5 juni de filedruk fors te verminderen en wil daarmee de ogen van de pendelaars open.

'Brussel, gedeelde bestemming'

Daarnaast komt er ook een campagne 'Brussel, gedeelde bestemming'. Daarbij wil Vervoort vooral een positieve dynamiek rond alternatieven - zoals carpoolen en telewerken - creëren in plaats van pendelaars die alleen in de auto zitten te bestraffen of te stigmatiseren.

In september, vlak voor de autoloze zondag, overlegt het Gewest met de Brusselse sociale partners over oplossingen om het pendelverkeer te verminderen. Op het eerstvolgende Overlegcomité met de andere gewesten brengt Vervoort maatregelen tegen het pendelgedrag aan de onderhandelingstafel.

Carpoolstrook

"De bedrijven willen deel uitmaken van de oplossing, maar we moeten de pendelaars vooral tonen dat er alternatieven zijn. De overheid moet ook met nieuwe oplossingen komen, zoals een aparte rijstrook op de snelwegen voor pendelaars die carpoolen", reageerde Jan De Brabanter van de Brusselse werkgeversorganisatie BECI

Vervoort wil daarover overleggen met de andere regeringen. "De voordelen van zo’n aparte rijstrook zou men tot in Vlaanderen voelen, vooral op de Ring rond Brussel", zegt Vervoort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?