Brussel krijgt fietsknooppunten

fietsknooppunt_kempen.jpg
© Wikimedia Commons
| Fietsknooppuntborden in de Kempen
© Wikimedia Commons
| Fietsknooppuntborden in de Kempen

Het Brussels gewest krijgt fietsknooppunten, een bewegwijzerd netwerk waarmee fietsers eenvoudig – meestal recreatieve – routes kunnen uitstippelen van knooppunt naar knooppunt. Dat heeft minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) dinsdag bevestigd in de commissie Mobiliteit na een vraag van Groen-fractieleider Arnaud Verstraete.

In andere provincies bestaat al een fietsnetwerk met knooppunten. Via wegwijzers kunnen fietsers op die manier fietsroutes uitstippelen. “Fietsknooppunten zijn erg populair om ontspanningsritjes uit te stippelen. Het zal aantrekkelijker worden voor toeristen om Brussel met de fiets te bezoeken, wat dan automatisch weer goed is voor onze horeca- en cultuursector,” zegt Groen-fractieleider Arnaud Verstraete.

In 2021 heeft toerisme-agentschap Visit.brussels al contact opgenomen met verschillende provincies om te analyseren hoe zij de bewegwijzering van hun fietsknoopnetwerk hebben uitgerold. De opdracht van Visit.brussels bestaat nu uit twee delen. Na een studie over waar de fietsknooppunten het best komen, volgt de eigenlijke uitvoering van het project waaronder de plaatsing van de eerste borden.

BikeNode.Brussels

De uitvoering van de eerste fase van het project is voorzien voor in de loop van dit jaar. Volgens Visit.brussels zou het project klaar moeten zijn in het laatste trimester van 2022. De eerste fase zal 170.000 euro kosten en wordt gefinancierd door Brussel Mobiliteit. De verbindingen met de andere gewesten en systemen van bewegwijzering zullen daarnaast ook in het systeem voorzien zijn, klinkt het nog.

De vraag naar fietsknooppunten leeft al langer bij de Brusselaars. In 2020 ontwikkelde een groep vrijwilligers onder de naam BikeNode.Brussels een digitaal netwerk van fietsknooppunten dat zo'n 250 kilometer aan Brusselse fietsroutes bevat. Hun werk werd erkend in het parlement, waarop in februari 2021 minister Van den Brandt liet weten dat ze zou onderzoeken hoe ze het initiatief kon versterken. Momenteel lopen er gesprekken om het werk van BikeNode.Brussels mee te nemen in het project.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?