Brussel Mobiliteit krijgt extra personeel voor controle op taxi's

© Jef Van de Veire

De Brusselse regering heeft donderdag een nieuw personeelsplan voor de Brusselse administratie goedgekeurd. Brussel Mobiliteit zal worden versterkt met 50 mensen, onder wie vijftien taxicontroleurs en vijftien taxistewards.

In totaal worden 198 vacatures opengesteld waaronder 53 nieuwe functies, verdeeld over de hele administratie van het Brussels gewest. Zes selectieprocedures worden nog deze maand opgestart. Een kwart van de bijkomende posten gaat naar Brussel Mobiliteit.

Een deel van de functies komt er als gevolg van de audit die in 2016 werd uitgevoerd. “Nog nooit hebben we een administratie gezien die zo onderbemand is als Brussel Mobiliteit,” klonk het toen bij één van de rapporteurs. Zeventien voltijdsen werden toen in dienst genomen, amper de helft van de dertig die er met onmiddellijke ingang moesten komen. Nu komen daar ongeveer twintig personeelsleden bij. Dat cijfer ligt nog steeds ver van de honderd die over een aantal maanden zouden moeten zijn aangeworven.

Controles in de taxisector

Daarnaast komen er vijftien controleurs en vijftien stewards voor de sector van het bezoldigd personenvervoer. Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) had die 30 vrouwen of mannen eerder al gevraagd aan de regering, tevergeefs.

Minister Smet en staatssecretaris voor Openbaar Ambt Fadila Laanan (PS) willen met deze beslissing de versterking van de controles in de taxisector en de sector van het verhuur voor wagens met chauffeur ondersteunen. Bijkomende controles zijn nodig om een betere dienstverlening te kunnen garanderen. Bovendien zullen stewards aangeworven worden met als doel de drukste taxistandplaatsen te begeleiden, informatie te geven aan de reizigers en het imago van de taxisector te verbeteren.

"Er zijn na overleg met de sector 30 bijkomende aanwervingen voorgesteld om de controles te kunnen versterken en om een dienst met stewards op poten te kunnen zetten, bijvoorbeeld voor aan het Zuidstation. Ik ben bijzonder tevreden dat de Brusselse regering dit personeelsplan heeft goedgekeurd," zegt Pascal Smet.

"Er moet meer controle zijn in de hele sector. De aanwerving van 30 controleurs en stewards is daarin een grote stap voorwaarts. Dit zal de dienstverlening en de attractiviteit van de Brusselse taxi's enkel ten goede komen," vult Laanan aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?