Fietsen in het donker in Brussel
© ProVelo | Fietsen in het donker in Brussel: een goede zichtbaarheid en fietsverlichting is belangrijk.

Brussel Mobiliteit lanceert campagne over zichtbaarheid in het verkeer

CD
© BRUZZ
17/10/2022

Door de energiecrisis besloten de Brusselse burgemeesters om de openbare verlichting in het hele gewest een halfuur vroeger te doven. Brussel Mobiliteit lanceert daarom een campagne om bestuurders te herinneren aan de algemene voorzichtigheidregels en de zwakke weggebruikers aan enkele tips om zo zichtbaar mogelijk te zijn in het verkeer.

Brussel Mobiliteit herinnert autobestuurders aan de standaard snelheidslimiet in Brussel van 30 km/uur, tenzij anders aangegeven en 20 km/uur in woonerven. Fietsers en steppers worden gewezen op de verplichte uitrusting: een witte voorlamp en een rode achterlamp, een witte reflector vooraan en een rode achteraan. Fietsen moeten ook uitgerust zijn met een witte of oranje reflector op de pedalen en reflectoren op de wielen of een reflecterende strip op de banden of spaken. Steps moeten voorzien zijn van een witte reflecterende strip aan elke kant van de voetsteunen of in een cirkelvorm aan elke kant van de banden.

Om fietsers aan te moedigen hun fiets te blijven gebruiken tijdens de wintermaanden, organiseert Brussel Mobiliteit de jaarlijkse campagne 'Be Bright, use a light'. Fietsers kunnen op donderdag 20 oktober van 7 tot 9u30 genieten van een ontbijt op verschillende kruispunten in het Gewest (Sainctelette, Troon, Lehon, Wiener, enzovoort). Op bepaalde kruispunten in Brussel zullen stewards staan om fietsers die niet zichtbaar een verlichtingsset te geven. ​

De actie zal ook plaatsvinden in 26 middelbare scholen in het gewest, waar kits en ontbijten zullen worden gegeven om leerlingen die met de fiets komen te sensibiliseren.

Verder organiseert Brussel Mobiliteit met de 'Actie Boekentas' van 28 november tot 2 december een zichtbaarheidsexperiment onder het Zuidstation. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar zullen er bewust worden gemaakt over het belang van zichtbaarheid in het donker. Ze zullen worden ondergedompeld in een 50 meter lange ruimte in het donker, met alleen de koplampen van een auto als lichtbron. Zo zullen ze ontdekken in welke kleding ze het meest zichtbaar zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie