Brussel Mobiliteit lanceert oproep voor beveiligde fietsenstallingen in Brusselse straten

© Belga
23/08/2023
Updated: 24/08/2023 10.29u

Brussel Mobiliteit zoekt naar ontwerpen voor de bouw van beveiligde fietsenstallingen in de Brusselse straten, om zo fietsdiefstallen tegen te gaan. Sharelock en Locky, twee operatoren die gekozen werden uit de projectoproep, zullen vanaf begin 2024 een test uitvoeren en ​100 beveiligde fietsenrekken aanbieden in Brussel.

Zo heeft Brussel Mobiliteit het afgelopen jaar verschillen privéoperatoren uitgenodigd om na te denken over een beveiligde infrastructuur voor fietsparkeren op straat, om zo de kloof te dichten tussen fietsboxen, parkings en "onbeschermd" parkeren met de fiets. Vanaf 2024 moeten er fietsenstallingen geplaatst worden die eruit zien als gewone fietsenrekken, maar die een hoger veiligheidsniveau bieden, vindt Brussel Mobiliteit.

"In Brussel willen veel mensen graag fietsen, maar ze doen het niet omdat ze geen veilige plek hebben om hun fiets te stallen of omdat ze bang zijn dat hun fiets gestolen wordt", duidt Brussels minister van Mobiliteit Elke Van Den Brandt (Groen). "We werken uiteraard samen met de politiezones om diefstal tegen te gaan en we willen een reeks veilige stallingsoplossingen aanbieden."

Bedoeling is om een veilige oplossing aan te bieden voor fietsers. "Dit met behulp van eenvoudige toestellen die worden geactiveerd met een kaart of smartphone en die op het frame van de fiets worden vergrendeld met een hoger beveiligingsniveau dan een eenvoudig afzonderlijk hangslot", zegt Brussel Mobiliteit in een persbericht.

De operatoren Sharelock en Locky werden geselecteerd in het kader van de projectoproep. Zij zullen elk hun oplossing op proef beschikbaar stellen op 50 locaties in Brussel. Er komen dus meer dan 100 locaties in totaal, voor een capaciteit van ongeveer 500 beveiligde fietsen.

"Sharelock is er trots op dat het door Brussel Mobiliteit is gekozen om het fietsen in de stad te blijven aanmoedigen en de overgang naar actieve mobiliteit te ondersteunen", zegt operator Sharelock.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni