Park & Ride Delta in Oudergem

| Park & Ride Delta in Oudergem.

Brussel zet overstapparkings open en maakt deelfietsen gratis

Steven Van Garsse
© BRUZZ
16/05/2020

Het Gewest schakelt een versnelling hoger om de verwachte mobiliteitproblemen in de hoofdstad op te vangen. Overstapparkings en deelfietsen worden gratis.

Omdat het openbaar vervoer virusgevoelig is, riskeren veel pendelaars voortaan met de auto naar Brussel te komen. De Brusselse regering wil absoluut vermijden dat de Brusselse wegen hierdoor dichtslibben, dat de luchtkwaliteit weer verslechtert en dat wandelaars en fietsers plaats ontzegd moet worden. Ze wil tegelijk een alternatief om het MIVB-net niet te veel te belasten.

In een eerste fase van een exit uit de coronacrisis heeft minister van mobiliteit Elke Van Den Brandt (Groen) vooral ingezet op extra fietspaden, fietsstraten en woonerven. Zo is de Wetstraat op drie rijstroken gebracht met een breed extra fietspad, werd de Vijfhoek een woonerf en hebben tal van lokale besturen de openbare ruimte autoluw gemaakt.

Zopas is de tweede fase beslist. “We gaan de overstapparkings vrij toegankelijk maken,” zegt Van Den Brandt, “en de Villodeelfietsen worden zes maand gratis, ook de elektrische.” Ook met BillyBike en Dott is afgesproken het aanbod van fietsen en steps aan de overstapparkings te versterken. Als Villo overbevraagd is op die plekken, zal de het aantal deelfietsen worden opgedreven.

Overstapparkings en deelfietsen worden gratis in het Brussels Gewest. Nieuwe tijdelijke fietspaden en fietsstraten moeten de mobiliteit mét respect voor social distancing vergemakkelijken.

Missing link

De overstapparkings zullen dus hun slagbomen openzetten. Alleen de parking van Coovi blijft betalend, maar wel aan een verminderd tarief. Wie niet geabonneerd is zal 1 euro betalen in plaats van drie.

Ook de Stad Brussel doet zijn duit in het zakje. Aan de Heizel worden 1000 plaatsen vrijgemaakt door parking T en parking B vrij toegankelijk te maken. Van Den Brandt: "In het noorden van Brussel hadden we nog een tekort aan overstappplaatsen. Dankzij de stad Brussel kunnen we die missing link invullen."

De maatregelen gaan in vanaf maandag. Vanaf dan geldt er ook terug het betalend parkeren binnen Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit, Politiek, overstapparking, Elke Van den Brandt, coronacrisis, Villo, billybike

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni