Brusselaars zorgen er eigenhandig voor dat de foutieve signalisatie verdwijnt.

Brusselaars halen zelf onjuiste snelheidsborden weg

JDK
© BRUZZ
27/04/2022

Sinds begin 2021 geldt in het hele Brussels gewest een snelheidslimiet van 30 km/u. Alleen zou de signalisatie niet overal duidelijk zijn. Burgers namen daarom woensdag het heft in handen en haalden twee ‘vergeten’ 50 km/u-borden aan de Woluwelaan symbolisch weg. “De fouten leiden tot onveiligheid.”

Het aantal verkeersdoden stond in Brussel in 2021 op een recordlaagte, een resultaat dat wordt toegeschreven aan 'Stad 30'. Verschillende mobiliteitsbewegingen zijn erg tevreden over de snelheidslimiet, maar wijzen erop dat de signalisatie beter moet. “De manier waarop een 30-bord soms gevolgd wordt door een groter 50-bord, laat aan duidelijkheid te wensen over voor mensen die Brussel binnenrijden,” aldus Thomas Deweer van de Fietsersbond.

“Er is weinig opvolging van Brussel Mobiliteit, daarom doen we het gewoon op eigen initiatief”

Thomas Deweer, Fietsersbond

Eigenhandig weghalen

De Fietsersbond stak wegbeheerder Brussel Mobiliteit woensdag, samen met Johanna.be en Heroes for Zero, een handje toe. Ze besloten twee ‘vergeten’ 50-borden zelf uit een zone 30 te verwijderen. “Er is weinig opvolging van Brussel Mobiliteit, dus doen we het op eigen initiatief.”

Maar daar stopt het probleem niet, volgens Geert van Waeg van Johanna.be, een vzw die initiatieven rond verkeersveiligheid steunt. “Deze twee voorbeelden uit Sint-Lambrechts-Woluwe zijn geen uitzondering. Daarom vragen we Brussel Mobiliteit om meer aandacht te besteden aan een consistente en duidelijke signalisatie van de verlaagde snelheidslimiet.”

5s6a0531.jpg

Het verkeersbord dat moest sneuvelen.

Gevaarlijke situaties

De foutieve signalisatie zou volgens de organisaties tot gevaarlijke situaties leiden. De Woluwelaan is daarvan een voorbeeld. “Hoewel er 30-cirkels op het wegdek geschilderd staan, leiden ‘vergeten’ 50-borden tot verwarring. Resultaat? Auto’s, maar ook bussen en zware vrachtwagens rijden hier 50 km/u. Te snel dus.”

De situatie werd al meermaals gemeld bij Brussel Mobiliteit. Zonder succes, tot maandag dan. “Door de aankondiging van onze actie en aanhoudende druk, zijn ze één van de twee borden komen weghalen,” zegt een tevreden Geert van Waeg. “Het tweede bord lieten ze wel doodleuk hangen, dat nemen wij nu weg.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni