Brussels Airport verwacht drukke zomer, maar 'geen chaos'

© PhotoNews
| Afhandeling van bagage in Brussels Airport, de luchthaven van Zaventem.

Brussels Airport maakt zich op voor een erg drukke zomer, maar verwacht "geen chaos", zoals onlangs op de luchthaven Schiphol bij Amsterdam. Op sommige dagen kunnen er wel wachtrijen zijn.

Uit een bevraging van luchtvaartfederatie ACI Europe blijkt dat twee derde van de luchthavens in de zomer meer vertraagde vluchten verwacht. Ze kampen met personeelstekorten. Tijdens de coronacrisis zijn veel jobs verloren gegaan, en nu er weer veel werk beschikbaar is, zijn nieuwe medewerkers moeilijk te vinden "in een erg gespannen arbeidsmarkt in heel Europa," klinkt het.

Zestien procent van de luchthavens verwacht ook een toename van het aantal annuleringen. Een op de drie luchthavenuitbaters verwacht dat de personeelsproblemen zullen aanhouden na het zomerseizoen.

Bij Brussels Airport is de boodschap niet zo alarmerend. Er zijn nog 1.200 vacatures op de luchthaven, maar niet allemaal voor operationele activiteiten, zegt woordvoerster Nathalie Pierard.

Minder lastminuteboekingen

De maatschappijen, dienstenbedrijven en bagageverwerkers zijn het gewoon om veel passagiers te verwerken tijdens de zomer. Via een monitoring van beschikbare gegevens kunnen ze zich aanpassen. Daarbij doen ze een beroep op interimkrachten of studenten.

Het is al duidelijk dat er in de zomer minder lastminuteboekingen zullen zijn dan in de krokus- en paasvakantie. Door de versoepelde coronamaatregelen in een groot deel van de wereld zijn er meer boekingen op voorhand gemaakt.

De luchthaven denkt momenteel 75 procent van het aantal passagiers van recordzomer 2019 te zullen bereiken. Meer passagiers zijn nog mogelijk.

Toch sluit Brussels Airport niet uit dat er op bepaalde erg drukke dagen wachtrijen kunnen ontstaan. Daarom zal aan reizigers worden gevraagd op tijd naar de luchthaven te komen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?