Brussels Cruise Terminal: nieuwe verbinding met de hoofdstad

© Bart Dewaele

De Brussels Cruise Terminal is vrijdag officieel ingehuldigd door Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en voorzitter van de Haven van Brussel Mohammed Jabour. De nieuw ingerichte kade moet het waterwegtoerisme promoten en het stedelijke gebied aan het kanaal doen heropleven.

Het project kadert binnen het Kanaalplan van de Brusselse regering en moet de positie van de haven binnen de cruisesector versterken. "We staan voor verschillende demografische, sociale en economische uitdagingen in Brussel", stelt minister-president Vervoort. "Het Kanaalplan was daarin een prioriteit van de regering tijdens deze legislatuur."

De nieuwe passagiersterminal speelt een belangrijke factor in de toekomstige ontwikkeling van het personenvervoer op de binnenvaart. Tegelijkertijd moet de Brussels Cruise Terminal een poort worden van de haven naar de naburige wijken en dit stedelijk en industrieel ogende gebied doen heropleven.

Vanop de terminal werd er zo een pad aangelegd naar de groene openbare ruimte in Neder-Over-Heembeek. In de toekomst wordt nog een skatepark aangelegd. Om het potentieel van de nieuwe kade aan te tonen, meerde vrijdag de MS Modigliani aan, een riviercruiseschip van 110 meter lang, met 78 kajuiten voor 160 passagiers.

De kost voor de bouw van de Brussels Cruise Terminal bedroeg 5,2 miljoen euro. Daarvan werd 50 procent gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en 50 procent door het Brussels Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?