Brussels Gewest lanceert betaalplatform voor straatparkeren

Vijf parkeerapps hebben zich al aangesloten bij het nieuwe platform, dat betalen makkelijker moet maken

Het Gewestelijk Parkeeragentschap heeft woensdag een nieuw digitaal platform voor betalingen gelanceerd, waar op termijn alle gemeenten zich bij kunnen aansluiten. Voorlopig doen enkel Anderlecht en Molenbeek en een vijftal parkeerapps mee, maar parking.brussels schat dat binnen drie maanden zeven à acht gemeenten aangesloten zullen zijn. Het systeem moet parkeren sneller en eenvoudiger maken.

Wie in Brussel ergens op straat parkeert, moet nu altijd zelf zoeken welk parkeertarief en welke betaalmogelijkheden er gelden. De 19 Brusselse gemeenten hebben immers elk een eigen parkeerreglement en andere betaalmogelijkheden.

Het parkeeragentschap parking.brussels, waarbij tot nu toe slechts zes Brusselse gemeenten zijn aangesloten, probeert parkeren sinds 2014 te stroomlijnen. Een op de drie chauffeurs in de hoofdstad rijdt rond op zoek naar een parkeerplaats, dus een snellere afhandeling van parkeerbetalingen kan zelfs een effect hebben op de mobiliteit.

'Centrale informatie-hub'

Aan het huidige tempo duurt het nog wel even voor alle gemeenten aangesloten zijn bij het parkeeragentschap. Daarom lanceert het nu een gegevensplatform, waarbij gemeenten en parkeerapps zich kunnen aansluiten, onder de naam BIPaSS (Brussels Initiative for Parking SolutionS).

“Het platform dient hierbij als centrale hub waarin alle parkeerparameters met elkaar verbonden worden: mobiele applicaties, parkeerautomaten, bewonerskaarten en handcomputers van de parkeerwachters”, meldt parking.brussels.

Betalen via een app op de smartphone in plaats van via parkeerautomaten geraakt immers steeds meer ingeburgerd. "Eenmaal aangemeld gaat het vlotter en het is veilig", laat parking.brussels weten. "Bovendien geven de erkende apps juiste informatie over de zone waarin je parkeert, en betaal je enkel voor de effectief geparkeerde tijd."

Twee gemeenten doen mee

Vijf parkeerapps hebben zich tot nu toe al aangesloten: Whoosh!, Parkmobile, Yellowbrick, Be Mobile (4411) en OpnGo. Twee gemeenten deden hetzelfde: Anderlecht en Molenbeek. “Maar in de komende drie maanden verwachten we dat er zeven à acht gemeenten zullen meedoen”, zegt Eric Dubois, de directeur van parking.brussels, aan BRUZZ. “Daar zitten ook enkele van de grootste gemeenten van het gewest bij."

Drie andere gemeenten in het gewest hebben geen systeem van betalend parkeren op hun grondgebied, dus voor hen is het platform niet meteen van toepassing. De overige gemeenten gaat parking.brussels nog benaderen voor samenwerking.

"Het parkeeragentschap heeft de ontwikkelingskosten voor het platform voor zijn rekening genomen, en we zijn overeengekomen met de apps dat ze geen commissies aanrekenen aan de gemeenten", zegt Dubois daarover. "De apps rekenen de gebruiker dan wel een transactiekost aan. Maar zelfs met die kost erbij tonen tests aan dat betalen via een app goedkoper is, omdat je nooit te veel betaalt zoals aan een parkeermeter."

Lees ook de mening van mobiliteitsexpert Guillaume Servonnat over het tergend langzaam vorderende parkeerbeleid: 'Parkeerbeleidsplan in Brussel nog altijd niet van kracht'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?